©Ubisoft

©Ubisoft

Topgame toch niet geschikt voor elke Mac met Apple silicon

Welkom bij AppleTalk. In dit weekoverzicht blikt Bright-hoofdredacteur Erwin terug op al het Apple nieuws en kijkt hij vooruit.

Het was een week boordevol Apple-nieuws. Het begon met de aankondiging dat de AirPods Max bekabeld na een update de hoogste lossless-kwaliteit audio aan kan. Mits je de nieuwe usb-c versie hebt. Alle oudere AirPods Max koptelefoons met een lightning-poort kunnen dat niet. Gaan we testen.

Apple vs EU 🇪🇺

Dan was er het nieuws dat Apple in iOS 18.4, de update die in april wordt verwacht, de iPhone Mirroring-functie niet in EU-landen zal aanbieden. Omdat het bang is dat de EU de functie niet toestaat en de DMA-regels volgens Apple vaag zijn. Beetje vreemde actie als je het mij vraagt. Je kunt het hier uitbrengen, dan hoor je vanzelf wel of de EU er tegen is of niet, toch? Riekt naar politiek steekspel.

En dan is er nog de nieuwe eis van de EU dat Apple per 1 juni 2026 zijn iPhone meer open zet voor derden en dan in het bijzonder voor accessoires als draadloze oordoppen en smartwatches en functies als AirDrop en AirPlay. Oordoppen van andere merken dan Apple bijvoorbeeld zouden op een iPhone net zo makkelijk moeten kunnen pairen als AirPods dat kunnen. Apple is daar uiteraard faliekant tegen. Dat wordt geheid een felle strijd. Ik heb zo’n vermoeden dat Tim Cook binnenkort weer gaat lunchen met Trump.

Dub-dub-die-sie 📱

Dan de grote aankondiging, voor Apple’s Worldwide Developers Conference 2025. Die gaat van start op 9 juni in Apple Park en we hopen er weer bij te zijn. Op WWDC25 zal het bedrijf nieuwe versies tonen van zijn platformen zoals iOS en MacOS. De uitnodiging lijkt te hinten op de nieuwe glazen look van iOS19 die we volgens de geruchten mogen verwachten. De bijna tactiele designstijl is geïnspireerd door VisionOS. Volgens een lek hoeven we trouwens niet te rekenen op ronde app-iconen.

De nieuwe look van iOS moet de aandacht afleiden van het fiasco rond Apple Intelligence waar ik twee weken geleden al over schreef. De nieuwe Siri komt op z’n vroegst pas volgend jaar in plaats van april, terwijl er al maanden voor werd geadverteerd door Apple. Pijnlijk.

Geen AI dus maar hopelijk horen we tijdens WWDC25 wel meer over het nieuwe HomeOS en de ‘HomePad’. Even dreigde het gevaar dat het uitstel van de slimmere Siri roet in het eten zou gooien, omdat het apparaat dat het midden houdt tussen een HomePod en een iPad qua bediening sterk zou leunen op Siri. Volgens nadere berichten valt dat mee en kan de aankondiging toch doorgaan.

Een nieuwe look voor iOS en de andere platforms is welkom, het laatste grote redesign was alweer twaalf jaar geleden met de introductie van het ‘flat design’ in iOS 7. Toch kijk ik zelf meer uit naar die HomePad.

Geschikt voor Apple silicon? 🕹️

Maart was een topmaand voor gaming op de Mac. Maar liefst twee (haha) toptitels zijn verschenen: Assassin’s Creed Shadows (17+) en Control Ultimate Edition (17+). Control verscheen al in 2019 voor de PS4, Xbox One en PC, maar toch. Het is een prachtige game, die qua bizar scifi-verhaal een beetje lijkt op Death Stranding. Ik heb Control getest op zowel een M1 iMac als op een Macbook Pro met M4 Pro. Hij draait op beide, maar de grafische kwaliteit is op mijn M1 iMac dusdanig teruggeschroefd dat ik het zonde vind van het mooie ontwerp van het spel. Op een M4 Pro MacBook Pro oogt en speelt het spel zoals je mag verwachten voortreffelijk.

Bij Assassin’s Creed Shadows hebben Apple-gebruikers niet jaren hoeven wachten op de release. De game verscheen tegelijkertijd voor consoles, PC én Macs. Dat is prettig, maar er is helaas ook slecht nieuws.

Volgens Apple is elke Mac uitgerust met Apple silicon geschikt om de game te spelen. Dat blijkt te rooskleurig. Op Reddit zijn posts te lezen dat Shadows niet eens wil starten op een M1 Mac of vastloopt. Op mijn M1 iMac moest ik eerst ruimte vrij maken voor de 115 gb die Shadows telt. Opstarten doet het spel wel, maar ik krijg meteen een waarschuwing dat mijn apparaat niet aan alle hardwarevoorschriften voldoet. "Dit kan onverwachte gevolgen hebben voor de visuele kwaliteit, framerate en stabiliteit." De grafische settings staan noodgedwongen zo laag dat ik het spel liever op de PS5 speel. Op m’n MacBook Pro met M4 Pro kreeg ik die melding niet, maar geweldig waren de graphics nou ook weer niet. YouTuber Andrew Tsai testte het spel op de nieuwe Mac Studio met M3 Ultra chip, momenteel de zwaarste hardware-uitrusting verkrijgbaar bij Apple, en was zelfs daarop teleurgesteld over de framerate en resolutie.

Ubisoft, uitgever van de game, houdt veel strengere vereisten aan en legt de lat bij de M1 Max of M2 Pro chip. Dat zijn de duurdere varianten van die chipgeneraties dus voor het grote publiek kun je net zo goed de M3-chip aanhouden als ondergrens. Het lijkt er overigens op dat Ubisoft het spel nog wel wat kan optimaliseren voor Apple silicon. Hopelijk doet CD Projekt Red dat beter in april bij de Mac-release van Cyberpunk 2077. Als alternatief kun je CrossOver voor de Mac proberen, daarmee kun je de Windows-versie van het spel op een Mac spelen.

Fijn weekend!