©HymeEnergy

©HymeEnergy

Deze warmtebatterij kan wel 100.000 huizen van duurzame stroom voorzien

2

Een nieuwe techniek om energie op te slaan kan binnenkort duurzame stroom leveren aan tienduizenden huishoudens. Het Deense bedrijf Hyme Energy en het Zwitserse Sulzer hebben samen een systeem ontwikkeld dat energie opslaat in gesmolten zout.

Deze 'zoutbatterij' heeft een capaciteit van maar liefst 1 gigawattuur. Het systeem kan daardoor tot 100.000 huizen gedurende tien uur van stroom voorzien en haalt daarbij een rendement van maximaal 90 procent. De technologie is al getest in een demonstratiefabriek in het Deense Esbjerg.

De werking is simpel: overtollige energie van bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen wordt omgezet in warmte. Die warmte verhit het zout tot 600 graden Celsius. Het hete zout kan de energie vervolgens tot twee weken vasthouden.

Bij het vrijgeven van de energie stroomt het zout langs een stoomgenerator. De stoom kan direct worden gebruikt in de industrie of voor het opwekken van elektriciteit.

Goedkoop materiaal en hoog rendement

De technologie maakt gebruik van een goedkoop bijproduct uit de chloorindustrie: gesmolten hydroxidezout. Door deze materiaalkeuze en het hoge rendement kan het systeem volgens de bedrijven concurreren met andere vormen van energieopslag.

De eerste klant

In het Deense Holstebro wordt momenteel een systeem gebouwd met een capaciteit van 200 megawattuur. De eerste grote commerciële klant is de zuivelgigant Arla Foods. Dit zal het bedrijf naar verwachting drie miljoen euro per jaar aan verwarmingskosten besparen.

Volg meer nieuws over energie en mis niets met de Bright-app.