©RIKEN

Dit nieuwe materiaal kan plasticvervuiling tegengaan: het lost volledig op in zee
Wetenschappers van het RIKEN-instituut in Japan hebben een manier gevonden om plasticvervuiling te bestrijden. De onderzoekers ontwikkelden een materiaal dat de eigenschappen van gewoon plastic heeft, maar volledig afbreekt in zout water.
Het nieuwe materiaal is even sterk en flexibel als conventioneel plastic, maar heeft een bijzondere eigenschap: zodra het in contact komt met zout water, valt het uiteen in natuurlijke grondstoffen. In tests loste het materiaal binnen negen uur op in zeewater.
De uitvinding bestaat uit een speciale combinatie van voedingsadditieven en meststoffen. Deze stoffen vormen samen een soort 'zoutbruggen' die het materiaal zijn sterkte geven.
Wanneer het materiaal in zout water terechtkomt, worden deze bruggen verbroken waardoor het materiaal oplost. Dat beschrijven de onderzoekers in het vakblad Science.
Coating maakt het waterbestendig
Het transparante materiaal kan waterbestendig worden gemaakt met een speciale coating. Zelfs dan lost het op in zeewater zodra er een krasje in komt. Na het oplossen blijven er alleen stikstof en fosfor over, voedingsstoffen die planten en micro-organismen kunnen gebruiken.
De uitvinding biedt mogelijk een oplossing voor het groeiende probleem van microplastics. Deze minuscule plastic deeltjes vervuilen inmiddels de hele planeet en worden zelfs in ons bloed en onze hersenen gevonden. Conventionele 'biologisch afbreekbare' plastics lossen vaak niet goed op in zee en vallen zelf ook uiteen in schadelijke microdeeltjes.
De wetenschappers werken nu aan manieren om het materiaal op grotere schaal te produceren. Ook onderzoeken ze hoe de vrijgekomen grondstoffen kunnen worden hergebruikt om nieuw plastic te maken.
Lees meer nieuws over wetenschap en mis niets met de Bright-app.