©Bright

©Bright

Gereden: Porsche 911 GTS, de ultieme hybride of toch een raar gevoel?

Onze autotester Rutger nam de nieuwe Porsche 911 GTS onder de loep. De eerste hybride 911. Zuiniger én sneller? 

De Porsche 911 GTS is de eerste hybride sportwagen van de Duitse automaker. Eerder bouwden ze de 5-deurs Panamera en Cayenne al met een elektrische hulpmotor, maar hun sportwagens waren tot nog toe altijd benzinemonsters.

Maar dat kon niet zo blijven. Om twee nogal tegenovergestelde redenen: om aan de Euro 7-emissie-eisen te voldoen én om een 911 te maken die sneller is dan zijn voorganger. Sneller én zuiniger? Klinkt te mooi om waar te zijn. En dat is het ook.

Wat voor hybride is deze 911?

Een kleine opfrisser voor wie even mist wat een hybride is: een mild hybride ondersteunt de motor met een klein accuutje. Een full hybride kan kleine stukjes volledig elektrisch rijden. Een plug-in hybride kan langere stukken volledig elektrisch rijden én aan de stekker opgeladen worden. De 911 GTS is een mild hybrid, maar met een accu van 1,9 kWh. Wat behoorlijk fors is voor een mild hybrid. De accu voorziet twee elektromotoren van stroom, eentje op de turbo om die sneller op gang te helpen en eentje in de versnellingsbak om bij lage toeren wat extra kracht te leveren.

Druk je op de aanknop in de 911 GTS dan hoor je een flinke bak herrie. De auto draait in de warm-up-stand en dat betekent dat de benzinemotor moet roffelen. Is de motor eenmaal warm en heb je de auto in de Normal-stand staan, dan valt de motor stil als je bijvoorbeeld bij het stoplicht staat. Een maffe ervaring in een auto die gemaakt is om van het geluid te genieten. De start-stop functie kun je uitzetten en in de Sport- of Sport Plus-stand is hij standaard uitgeschakeld. Maar het laat direct voelen wat een vreemde relatie deze auto heeft met hybride techniek zoals we die kennen.

Zo direct als een EV maar dan met het gebrul

Als je deze auto gaat hypermilen, doe je de techniek geen recht. Het officiële verbruikscijfer laat al zien dat je de 1 op 10 er niet mee gaat halen, zelfs als je je best doet. Als je een sportieve auto wilde zonder je zorgen te maken over de gevolgen voor de planeet en de directe leefomgeving dan had je wel een Taycan gekocht. De 911 GTS is een hybride omdat je er dan harder mee kunt.

De 541 pk slingeren je in 3 seconden precies naar de 100. Dat is ongeveer de grens waarbij je nog de illusie hebt van controle. Nooit heb je het gevoel dat de GTS eerst op stoom moet komen. Het is de directheid van een elektrische auto, met het gebrul van een klassieker.

Duitsers staan niet bekend om hun humor, maar de GTS is zo briljant afgesteld dat je genoeg fysieke ervaringen krijgt om een piepklein beetje bang te worden, maar zonder dat je het risico loopt achterstevoren tegen een boom aan te klappen. Als je de launch control gebruikt bijvoorbeeld slaan de achterwielen wel degelijk door als het ook maar een beetje glad is. Als je door de versnellingsbak gaat, krijg je een subtiele klap bij elk verzet. Genoeg om je te laten merken dat wat je aan het doen bent bijzonder is, maar zonder je het gevoel te geven dat je er beter mee op kunt houden. Doe je hetzelfde in bijvoorbeeld een McLaren dan gaat het allemaal zo soepel en moeiteloos dat het minder bijzonder voelt. Porsche heeft dat goed aangevoeld.

Toch een raar gevoel

De 911 GTS is een wonder van technisch vernuft. Van precisie, van liefde voor autorijden. Ik was dan ook blij dat ik er een paar dagen in mocht rijden. Maar zou ik hem willen hebben? Ik denk het niet. Allereerst is de auto te capabel voor mij als chauffeur. Ik kom niet in de buurt van de limiet van deze auto met mijn rijvaardigheden. Bovendien is de openbare weg niet geschikt voor een auto als deze. Je kunt in de 1e versnelling je rijbewijs al kwijt raken en dan heb je de rest nog te gaan.

Deze auto is als die vriend op de lagere school die piepschuim in de brand wilde steken bij de bouw of een verkeersbord wilde jatten. Constant word je aangemaand om harder te gaan, minder te remmen, meer herrie te maken. Het is verslavend om met deze auto te leven. En ik wil graag minder verslavingen, niet meer. Dat de auto op papier kan voldoen aan de nieuwe Euro 7-regels maakt me ook wat ongemakkelijk. We hebben een enorme uitdaging voor ons liggen om minder uit te stoten. Om dan iets te bouwen dat op papier zuiniger is, maar in werkelijkheid eigenlijk alleen harder gaat, voelt niet goed. Porsche heeft fantastisch werk verricht om van de Taycan een geweldig rijdende auto zonder uitstoot te maken en gaat hetzelfde doen met de 718. Die zou ik met minder gewetenswroeging op de oprit hebben staan.

Meer nieuws over elektrisch rijden en mis niets met onze Bright-app.