©Freepik/Homewizard/Zonneplan

©Freepik/Homewizard/Zonneplan

Niet te groot of te klein: site laat zonnepaneel-bezitters zien welke thuisbatterij het beste bij hen past

Update: 31 maart om 12:45

Met het naderende einde van de salderingsregeling wordt teruggeleverde zonne-energie straks hoe dan ook minder waard dan nu. Het zelf verbruiken van die stroom wordt dus waardevoller, en dat kan met een thuisbatterij. Een nieuwe site wil zonnepaneel-eigenaren helpen met het kiezen van de juiste batterij.

Als de salderingsregeling voor zonne-energie in 2027 stopt, kan teruggeleverde zonnestroom niet meer weggestreept worden tegen stroomverbruik van het net. In plaats daarvan krijg je betaald per teruggeleverde kilowattuur, wat kan verschillen van fracties van centen tot enkele centen. Daardoor wordt het veel boeiender om meer zonne-energie zelf te verbruiken. Die stroom is immers 'gratis', zeker wanneer je je panelen al hebt terugverdiend, of in ieder geval goedkoper dan het tarief van de leverancier. Momenteel verbruiken eigenaren van zonnepanelen zo'n 30 procent zelf, de rest wordt teruggeleverd.

Een goede manier om meer zonnestroom zelf te verbruiken, is een thuisbatterij. Het overschot van de middag wordt dan opgeslagen voor 's avonds en 's nachts. Nadat de nieuwe prijzen voor terugleveren bekend werden, steeg de interesse in kleinere thuisbatterijen al. Maar wat is de juiste thuisbatterij voor jouw situatie? Dat kost een hoop rekenwerk, vertellen de oprichters van Accuberekening.nl in gesprek met Solar Magazine. Het ligt aan het aantal panelen en in welke oriëntatie die liggen op wat voor soort dak, het eigen verbruik en de huidige teruglevering.

'Ongekend veel berekeningen'

"Veel aanbieders van accu’s laten vooral zien hoeveel terugleverkosten je kunt besparen en hoeveel geld je kunt verdienen door met je batterij te handelen op de onbalansmarkt", zegt Dennis van der Meij, eigenaar van Solar-Engineering. "Maar waar draait het nu echt om? Voor ons is dat antwoord helder: zoveel mogelijk zonnestroom achter de meter houden en zelf verbruiken. En voor dat laatste heb ik in de afgelopen paar jaar ongekend veel berekeningen uitgevoerd."

Die berekeningen kunnen nu doorzocht en vergeleken worden via Accuberekening. "We hebben onze tool gebaseerd op meer dan 100 voorbeeldscenario’s", aldus medeoprichter Jeroen Bakker, ondernemer en technologie-enthousiasteling tegenover Solar Magazine. "Bijvoorbeeld: wat gebeurt er als je 8 zonnepanelen op het zuiden hebt en hoe past dat bij het verbruik van een standaardhuishouden? Een gemiddelde consument heeft een vast verbruikspatroon met pieken in het stroomverbruik in de ochtend bij het ontbijt, bij thuiskomst na het werken in de avond en in het weekend."

Niet op maat, wel een eind op weg

Bezoekers van de site krijgen geen berekening op maat, maar dat komt omdat de meeste Nederlanders op ongeveer dezelfde momenten stroom verbruiken. De verschillen zitten dus in die variabelen rond de zonnepanelen. Op basis van die data wijst de vergelijker gebruikers richting hun ideale thuisbatterij. Dat moet een nauwkeurige eerste stap bieden richting aanbieders van zulke thuisbatterijen, die dan op basis van de situatie een maatwerk-offerte kunnen aanbieden. Zulk maatwerk kost volgens de makers van de site al snel vijf tot zes uur per persoon.

Een kleinere accu zal voor de meeste mensen optimaal zijn, denken Bakker en Van der Meij. Zij stellen dat nu vaak nog een te grote accu wordt aangeboden, en wijzen ook op de steeds agressievere manier waarop die aanbiedingen worden gedaan. Hoe groter de batterij, hoe duurder die natuurlijk is. Een te grote batterij verdien je misschien niet eens terug tijdens zijn levensduur, dus is het van belang om goed te kiezen.

Site kost wel geld

"Een van de rekenvoorbeelden bij een “gemiddeld” gezin laat bijvoorbeeld zien dat een thuisbatterij van 2,4 kilowattuur de zelfconsumptie verhoogt van 26 naar 47 procent", aldus Van der Meij. "Zou dat gezin voor een thuisbatterij van 4,8 kilowattuur kiezen, dan zou dat 60 procent zijn. Maar een nog grotere batterij – van 7,2 kilowattuur – zorgt slechts voor een verhoging naar 63 procent. Voor dat gezin is een thuisbatterij van 2 tot 5 kilowattuur dus het meest geschikt."

De vergelijkingen van Accuberekening kosten wel geld: een eenmalige vergelijking kost 1 credit, die in een Starter Pack voor 50 euro beschikbaar is. Vijf credits kosten 225 euro, 10 credits 100 euro. Dat geld verdienen consumenten volgens de oprichters van Accuberekening terug door te keuze voor een thuisbatterij, met de juiste capaciteit en het optimale zelfverbruik van zonne-energie.

Meer nieuws over thuisbatterijen en mis niets met onze Bright-app.