©Freepik

Schadeclaim salderingsregeling zonnepanelen erg in trek: grote stroom aanmeldingen
De massaclaim tegen de overheid vanwege het afschaffen van de salderingsregeling voor zonnepanelen krijgt veel steun. Inmiddels hebben ruim 135.000 consumenten zich aangesloten bij het initiatief van om compensatie af te dwingen. Wie zich aansluit, moet echter rekening houden met een lange juridische strijd.
De teller op Salderingsclaim.nl staat al op ruim 135.000 aanmeldingen, en dat aantal blijft stijgen. De organisatie achter de claim eist óf behoud van de regeling, óf een schadevergoeding voor zonnepaneeleigenaren. "Onze overheid verandert de regels tijdens de wedstrijd," zo stelt de website.
De claim wordt geleid door advocaten Oscar van Oorschot en Jack Egberts van De Boer Egberts-Advocaten, samen met econoom Alexander R. Scholtens Weert. Volgens hen is de overheid verantwoordelijk voor de onzekerheid rondom de regels voor zonnepanelen, en specifiek het salderen. De regeling wordt per 1 januari 2027 stopgezet, maar de compensatie die daarvoor in de plaats komt, is volgens de aanklagers ontoereikend.
Lange adem vereist
Hoewel de website oproept om deel te nemen, waarschuwen de advocaten dat dergelijke collectieve rechtszaken vaak jaren in beslag nemen. In sommige gevallen wordt een snelle schikking getroffen, maar als het op procederen aankomt, kan een definitieve uitspraak tot tien jaar op zich laten wachten. Ondertussen houdt de organisatie deelnemers op de hoogte via een nieuwsbrief.
Onzekerheid uitspraak
De massaclaim vindt duidelijk gehoor, maar de uitkomst blijft onzeker. De basis voor het schrappen van de regeling werd al in 2017 gelegd, toenmalig minister Kamp kondigde destijds aan dat de regeling in 2023 zou aflopen. Dit werd afgelopen najaar opnieuw bevestigd door minister Hermans, die stelt dat consumenten zich hierop hebben kunnen voorbereiden. De juridische vraag blijft of de overheid inderdaad onrechtmatig heeft gehandeld door de regeling te beëindigen.
Kijk ook onze video over wat je kunt doen als je vanaf 2027 nauwelijks meer geld krijgt voor terugleveren van zonnestroom.
Volg meer nieuws over zonnepanelen en mis niets met onze Bright-app.