©Northwestern

©Northwestern

Dit is de kleinste pacemaker ter wereld en hij lost op na gebruik

Update: 2 april om 22:42

Wetenschappers van de Amerikaanse Northwestern University hebben een minuscule pacemaker ontworpen voor baby's, de kleinste pacemaker ooit. Het werkt met een vernuftige techniek, waardoor het apparaatje vanzelf oplost.

Pacemakers bij baby's zijn nodig omdat ongeveer een procent van de baby’s een aangeboren hartafwijking heeft. Die baby's hebben slechts tijdelijk een pacemaker nodig nadat ze geopereerd zijn en daar is dit apparaatje ideaal voor. 

Aangestuurd door licht

Omdat de nieuwe pacemaker kleiner is dan een rijstkorrel is het makkelijker om hem goed aan te brengen bij de patiënt. Hij werkt in combinatie met een draagbare hartslagmonitor die om de borst van de patiënt wordt gedragen. Zodra de hartslag onregelmatig is, komt er een straal infraroodlicht uit de hartslagmonitor, die door de huid heen de pacemaker in het lichaam bereikt. Als de pacemaker dat licht ontvangt, weet hij dat hij aan het werk moet.

Dit infraroodlicht kan dus door de huid heen, maar is verder niet schadelijk. Het licht heeft namelijk nog minder energie dan het licht dat we gewoon kunnen zien en waar we de hele dag in rondlopen.

Elektriciteit door lichaamsvloeistoffen

Omdat het apparaatje zo klein is, paste er geen gewone batterij in. Elektriciteit wordt in plaats daarvan opgewekt door een chemische reactie tussen je lichaamsvloeistoffen en de metalen elektrodes in de pacemaker. Met die energie wordt een elektrische puls aan het hart gegeven.

Omdat de baby’s dus niet hun hele leven een pacemaker nodig hebben, lost het apparaatje vanzelf op. Daardoor hoeven ze geen heftige operatie meer te ondergaan.

Meer mogelijkheden

De onderzoekers willen het hier niet bij laten en zien meer mogelijkheden. Zo kunnen mogelijk hartritmestoornissen worden behandeld door het plaatsen van meerdere apparaatjes die ieder aangestuurd worden met een andere kleur licht. Mogelijk kan de technologie zelfs gebruikt worden om pijn te stoppen en om botten en zenuwen te genezen.

De wetenschappers hebben de resultaten van hun onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Lees meer over wetenschap en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.