©Huanliu3

©Huanliu3

Chinese kernfusie-reactor bereikt een nieuwe mijlpaal

Chinese wetenschappers hebben een nieuwe mijlpaal bereikt met hun nieuwste fusiereactor, de Huanliu-3. De reactor heeft voor het eerst extreem hoge temperaturen bereikt aan zowel de binnen- als buitenkant van het hete plasma waarin energie-genererende reacties plaatsvinden.

De reactor wist een temperatuur te bereiken van 117 miljoen graden Celsius in de kern, terwijl de elektronen aan de buitenkant werden verhit tot 160 miljoen graden. Dat meldt de website South China Morning Post. Deze prestatie brengt de droom van praktische kernfusie weer een stapje dichterbij, hoewel er nog veel werk aan de winkel is. 

De HL-3 is uitgerust met verschillende meetsystemen die zeer nauwkeurig kunnen bepalen wat er in de reactor gebeurt. Een van deze systemen, de 'triple grating spectrometer', is twee keer zo precies als vergelijkbare apparatuur in het Westen, althans volgens de onderzoekers in China. Ook maakt de reactor gebruik van kunstmatige intelligentie om het plasma onder controle te houden.

De Chinese wetenschappers zijn optimistisch over de toekomst van de HL-3. De komende tijd willen ze de reactor nog krachtiger maken en onderzoeken hoe ze het plasma nog beter kunnen beheersen. Het uiteindelijke doel? Een werkende fusiecentrale die schone energie kan leveren aan het elektriciteitsnet.

Wat is kernfusie eigenlijk?

Voordat HL-3 of zijn opvolgers elektriciteit kunnen leveren, is er nog veel werk aan de winkel. Bij kernfusie worden waterstofkernen samengesmolten tot helium, waarbij enorm veel energie vrijkomt. Dit is hetzelfde proces dat zich in de zon afspeelt. Anders dan bij de huidige kerncentrales (die werken met kernsplijting) komt er bij fusie nauwelijks langlevend radioactief afval vrij. Ook is de brandstof (eigenlijk verschillende soorten waterstof) in grote hoeveelheden aanwezig in zeewater.

Het grote nadeel? Om fusie mogelijk te maken zijn extreme temperaturen nodig die lastig onder controle te houden zijn. Het plasma moet worden opgesloten in sterke magnetische velden, omdat geen enkel materiaal zulke hoge temperaturen aankan.

Nog veel uitdagingen

Dit maakt de ontwikkeling van werkende fusiereactoren tot een van de grootste technologische uitdagingen van onze tijd. Hoewel HL-3 nu een deel van de puzzel heeft gelegd, zijn er nog veel technische uitdagingen te overwinnen voordat kernfusie straks jouw stroom levert. De meeste experts verwachten pas vanaf de jaren 2040 of (veel) later werkende commerciële kernfusiecentrales. 

Lees meer nieuws over energie en blijf op de hoogte met de Bright-app.