©Unsplash

Uitstel van executie: TikTok krijgt langer de tijd voor Amerikaanse verkoop
Het haalde zijn eerste deadline niet en zijn tweede ook niet: TikTok heeft wederom uitstel gekregen voor het vinden van een Amerikaans bedrijf om TikTok in dat land over te nemen. Het is een eis van de regering in de Verenigde Staten, maar het is TikTok tot nu toe niet gelukt een deal rond te krijgen.
De app zou eigenlijk in januari al op zwart gaan, want het is ByteDance niet gelukt om een nieuwe eigenaar te vinden voor het Amerikaanse gedeelte van de app. Vervolgens had het tot vandaag de tijd, maar nu krijgt eigenaar ByteDance toch nog langer de tijd om de deal rond te krijgen. Nu hoeft het over 75 dagen pas te zorgen dat de populaire video-app in andere handen komt.
TikTok moet verkocht
President Trump verleende de app medio januari al uitstel en doet dat nu weer. Het is opmerkelijk, omdat Amerika er niet om bekend staat heel open te staan voor Chinese invloeden. Bovendien is het juist vanwege de ‘nationale veiligheid’ dat de app uit China van eigenaar moet veranderen. Wat de situatie mogelijk nog frappanter maakt, is dat ByteDance zegt dat het TikTok helemaal niet wil verkopen binnen de Verenigde Staten.
Er zijn ook meer factoren die meewegen. Zo heeft TikTok 170 miljoen gebruikers in de Verenigde Staten, waaronder een aantal influencers dat veel geld verdient met eigen video’s. Ook bedrijven gebruiken het om hun producten aan de man te brengen, waardoor het ook Amerikaanse bedrijven aangaat. Hoewel TikTok niet wil verkopen, ziet Trump dat er wel gegadigden zijn. De grootste YouTuber, MrBeast, schijnt interesse te hebben, maar ook de oprichter van Reddit en Shark Tank-investeerder Kevin O’Leary. Daarnaast blijken ook bedrijven als Microsoft, Amazon en Oracle interesse te hebben getoond. In ieder geval ziet Elon Musk het helemaal niet zitten.
Trump heeft plannen
President Trump ziet het zonnig in: hij ziet ernaar uit om met de app en China te werken aan afspraken over TikTok. Hij liet eerder deze week al meer weten over de plannen die hij met de app heeft. ByteDance is ondertussen ook het doelwit van de Europese Unie, want het zou een privacyboete kunnen krijgen van meer dan 500 miljoen euro. De gegevens van Europese gebruikers zouden naar China zijn gestuurd en die gegevens schijnen door medewerkers van TikTok te kunnen worden geraadpleegd. Dit is tegen de privacywetten die in ons werelddeel gelden. Reden voor de EU om een flinke boete op te willen leggen, die als een van de grootste boetes aan grote techbedrijven te boek staat.
Volg het tech-nieuws met de Bright-app en ons WhatsApp-kanaal.