©Unsplash

Variabel energiecontract? Er wordt een massaclaim gestart
4,5 miljoen huishoudens maken kans om 2.000 euro terug te krijgen. Er wordt een massaclaim gestart vanwege wijzigingen in de tarieven die energiebedrijven hanteren voor variabele energiecontract. Dit zouden geen eerlijke handelspraktijken zijn.
Van Vattenfall weten we al dat het schuldig is bevonden aan het ten onrechte doorvoeren van wijzigingen aan variabele energiecontracten. Dit oordeelde het gerechtshof in Amsterdam enkele weken geleden. Vattenfall zei het te doen in verband met hogere energieprijzen die ontstonden door de oorlog in Oekraïne. De rechter stelt dat dit onterechte verhogingen waren, omdat een prijswijziging in zo’n energiecontract oneerlijk is.
Vattenfall de fout in
Verschillende organisaties voelen zich door de rechter gesterkt om een massaclaim te starten. Miljoenen consumenten hebben recht op compensatie, stellen zij. Een van die organisaties is de Consumentenbond. Het zou bovendien niet alleen om Vattenfall-klanten gaan, maar ook mensen die bij andere energieleveranciers zijn aangesloten.
Amber Kortzorg zegt (via Metro) dat huishoudens vooral in 2022 de gasprijzen door het dak zagen gaan. Wat eerst 150 was, werd nu ineens 300 tot 400 euro. Energieleveranciers leken er weinig om te malen: zij hebben gedurende het hele jaar de energierekening verhoogd. Je zou zeggen dat als mensen een contract hebben en er staat dat dat mag, je geen recht hebt om dit verder aan te vechten, maar Europese consumentenregels stellen dat het boven de algemene voorwaarden van een bedrijf stijgt. Iets waar de rechter het mee eens is. Als een contract wordt gewijzigd, dan moet dat op tijd duidelijk zijn: minimaal 30 dagen van tevoren moet het worden gezegd.
Massaclaim om variabel energiecontract
Nu zal bij zo’n massaclaim niet elk huishouden 2000 euro krijgen. Bij sommigen zal het een paar honderd euro zijn. Het is echter de vraag of zo’n massaclaim gaat werken: het zal waarschijnlijk betekenen dat meerdere energiemaatschappijen omvallen. Of het zo ver zal gaan is nog maar de vraag. Wie zich bij zo’n massaclaim voegt, maakt er in ieder geval kans op. Doe je dat niet, dan krijg je waarschijnlijk geen geld terug. Er is overigens ook een massaclaim gestart in verband met de salderingsregeling van zonnepanelen.
Volg meer nieuws over zonnepanelen en mis niets met onze Bright-app.