©Microsoft

Spelen: AI-versie van game Quake genereert elke keer opnieuw als je wegkijkt
Om te laten zien hoe snel AI al is, heeft Microsoft een versie van de game Quake II gemaakt die ter plekke door AI wordt gegenereerd. Als je wegkijkt, wordt het level steeds opnieuw gebouwd.
AI wordt steeds vaker ingezet bij games: om vijanden slimmer te maken bijvoorbeeld of om graphics naar 4K-resolutie te tillen zoals bij de Nintendo Switch 2. Maar zelfs volledige games kunnen door AI gegeneerd worden, zoals kunstmatige intelligentie ook afbeeldingen en video's kan genereren. Microsoft heeft met zijn Muse AI-model nu een speelbare tech-demo die precies laat zien waar kunstmatige intelligentie toe in staat is.
De AI genereert een versie van de game Quake II, niet alleen bij het opstarten maar elke keer dat je even stilstaat of naar de grond kijkt. Alles buiten je blikveld wordt dan opnieuw gegenereerd. Vervolgens kan je gewoon door dat level heen lopen, en als je een ander level wil, hoef je dus alleen maar even weg te kijken. Het is knap en desoriënterend tegelijk, en werkt vooral al verbazend goed.
Al behoorlijk speelbaar
De demo laat ook de voortgang van Muse AI zien. Eerdere tech-demo's draaiden op een resolutie van 300 x 180 pixels met 10 beeldjes per seconde, deze demo draait op een hogere 640 x 360 pixels en een beter speelbare framerate. Nog steeds beperkt, en je kan de demo ook maar kort spelen voordat die opnieuw opgestart moet worden, maar het geeft toch al een idee van wat er in de toekomst mogelijk kan zijn.
Microsoft zet Muse vooral in als AI-hulpmiddel: de game moet geen eindproduct worden, maar moet game-ontwikkelaars helpen bij het maken van prototypes van hun games. Microsoft gebruikte Quake II eerder al als voorbeeld, van hoe AI kan helpen om zulke klassieke games geschikt te maken voor moderne hardware. Dat is een doorlopend probleem bij games: klassieke games zijn niet zomaar speelbaar op nieuwe hardware, en het overzetten kan een tijdrovende en saaie klus zijn voor ontwikkelaars.
"Je zou je een wereld kunnen voorstellen waarin op basis van gameplay-gegevens en video dat een model oude games zou kunnen leren en ze echt draagbaar zou kunnen maken naar elk platform waar deze modellen zouden kunnen draaien", zei Microsoft Gaming-topman Phil Spencer in februari. "We hebben het gehad over het behoud van games als een activiteit voor ons, en deze modellen en hun vermogen om volledig te leren hoe een game speelt zonder de noodzaak van de originele engine die op de originele hardware draait, bieden een hoop kansen."
Meer game-nieuws en mis niets met onze Bright-app.