©Unsplash

©Unsplash

Batterijen blijken hét antwoord op onze stroomstress: stroomnet open voor megabatterijen

Terwijl de thuisbatterij een belangrijk antwoord lijkt op zonnepaneel-stress lijkt de grote broer de oplossing voor filevorming op het stroomnet. Dat gaat nu wagenwijd open voor megabatterijen.

Het Nederlandse stroomnet staat alweer een paar jaar onder hoge druk. De grote transitie van fossiele energie naar elektrisch, al onze zonnepanelen en elektrische auto's, nieuwe bedrijven en woonwijken: ze duwen en trekken aan het stroomnet. In sommige delen van het land zat dat net daarom zelfs 'op slot', totdat er capaciteit bijgebouwd werd. Nu gaat dat slot er toch vanaf: netbeheerder TenneT stelt maar liefst 9 gigawatt aan ruimte op het hoogspanningsnet beschikbaar voor partijen op de wachtlijst. Dat is flink: tijdens piekmomenten is de gehele druk die Nederland op het net uitoefent 19 megawatt.

Die 'gevonden' extra ruimte bestond al, maar zit buiten de gebruikelijke uren waarop het stroomnet intensief moet leveren of incasseren. TenneT biedt nu speciale, flexibele contracten aan voor met name batterijparken. Zulke bedrijven beloven dat ze tijdens de piekuren op het stroomnet niet voor extra overbelasting zorgen. Ze laten hun batterijen alleen laden of juist leveren op momenten dat dat nuttig is, en het net niet overbelast.

Beloond voor flexibiliteit

TenneT kan bedrijven met zo'n flexibel contract zelfs een dag van tevoren vragen om geen stroom te verbruiken of te leveren. Jaarlijks kan zo'n beperking in 15 procent van de tijd worden opgelegd. In ruil voor die flexibiliteit krijgen de bedrijven korting op hun nettarieven. Het flexibele contract is er in principe voor alle bedrijven die bij TenneT aankloppen, maat het lijkt vooral geknipt voor batterijparken. Zulke bedrijven hebben geen 24-uursvraag naar stroom zoals serverparken, of een standaard vraag overdag, tijdens werkuren.

Batterijparken kunnen bovendien flink helpen in de energietransitie. Zij kunnen 'overtollige' stroom die het net nu overbelast opvangen, en die terugleveren op momenten dat er wel vraag naar is. Hoe meer capaciteit zulke parken hebben, hoe vaker stroomcentrales op fossiele energie uit kunnen blijven.

Veel te veel batterijparken gepland

Tennet heeft nu al een kwart van die 9 megawatt aan capaciteit vergeven. De wachtlijst is volgens TenneT groot, waarschijnlijk te groot. De netbeheerder telt aanvragen die bij elkaar goed zijn voor 70 gigawatt aan batterijparken, terwijl Tennet per 2030 zo'n 5 à 6 gigawatt aan megabatterijen 'economisch levensvatbaar' noemt. TenneT gaat nu met zulke bedrijven in gesprek om de vrijgekomen ruimte te verdelen.

Hoewel de extra ruimte volgens TenneT een grote stap is, benadrukt het bedrijf dat het erg belangrijk blijft om het stroomnet de komende tijd te verzwaren. Pas dan komt er extra ruimte vrij voor de groeiende vraag naar energie tijdens piekuren.

Meer over de energietransitie en mis niets met onze Bright-app.