©Unsplash

©Unsplash

Woningcorporaties eisen compensatie voor zonnepanelen na einde salderingsregeling

Woningcorporaties willen 585 miljoen euro van de overheid om huurders te compenseren voor het wegvallen van de salderingsregeling. Zonder die steun dreigen zonnepanelen voor huurwoningen financieel onrendabel te worden.

Zonnepanelen op sociale huurwoningen leveren straks minder op, terwijl de kosten gelijk blijven. Bovendien verdwijnen de voordelen voor huurders grotendeels door het afschaffen van de salderingsregeling. Woningcorporaties maken zich daar dan ook zorgen over en waarschuwen voor een stilvallende verduurzaming.

Koepelorganisatie Aedes vraagt de overheid om een eenmalige compensatie, zodat zonnepanelen voor huurders betaalbaar blijven. Volgens Aedes zullen zonnepanelen zonder financiële steun niet meer worden vervangen, en verliezen bestaande installaties hun waarde. De woningcorporatie vindt het maatschappelijk belang dan ook te groot om buitenspel te worden gezet.

Energiedoelen raken uit zicht

Volgens Aedes-voorzitter Liesbeth Spies is het 'onbegrijpelijk' dat de salderingsregeling zonder enige compensatie wordt afgeschaft. De energietransitie in de huursector dreigt daardoor stil te vallen. Spies voorspelt dat corporaties bestaande zonnepaneel-installaties stopzetten of simpelweg niet vervangen, terwijl de energiedoelen verder uit zicht raken. Ook de overstap naar warmtenetten en warmtepompen zou onder druk komen te staan.

Daar komt bij dat woningcorporaties nauwelijks profiteren van bestaande subsidieregelingen. In tegenstelling tot particuliere verhuurders krijgen zij geen structurele ondersteuning voor verduurzaming. "Elke euro die woningcorporaties investeren in verduurzaming, wordt betaald uit huurinkomsten en dus door de huurder,” stelt Spies. Daarmee ontstaat volgens haar een "oneerlijk speelveld" dat niet valt uit te leggen.

Servicekosten verlagen

Aedes wijst op de besparing van 665 miljoen euro die de overheid structureel boekt door het stopzetten van de salderingsregeling. Een eenmalige investering van 585 miljoen zou woningcorporaties in staat stellen om de servicekosten te verlagen. Zo betalen huurders na de wijziging niet méér voor hun zonnepanelen dan ze eraan overhouden.

De voorgestelde compensatie zou de maandelijkse energiekosten voor huishoudens met een lager budget met tientallen euro’s kunnen verlagen – voor een periode van 10 tot 15 jaar. Aedes roept de overheid op om verantwoordelijkheid te nemen voor een eerlijke energietransitie.

Volg meer nieuws over zonnepanelen en mis niets met onze Bright-app.