©Cornell University

Dit apparaat maakt drinkwater én waterstof van zeewater
Amerikaanse wetenschappers hebben een uitvinding gedaan die twee vliegen in één klap slaat: een apparaat dat zowel drinkwater als milieuvriendelijke waterstof maakt uit zeewater. Bonus: het werkt volledig op zonne-energie.
Een team van Cornell University ontwikkelde een compact apparaatje van 10 bij 10 centimeter dat gebruikmaakt van zonne-energie, maar dan op een iets andere manier dan gebruikelijk. Waar de meeste zonnepanelen slechts een deel van het zonlicht omzetten in elektriciteit, benut deze uitvinding ook de restwarmte die normaal verloren gaat.
Het apparaat, dat wordt beschreven in een studie in het vakblad Energy & Environmental Science, warmt eerst een dun laagje zeewater op met zonlicht tot het verdampt. Het zout blijft achter en het schone water dat ontstaat, wordt vervolgens gesplitst in waterstof en zuurstof.
Potentiële prijsdaling van 90 procent
De technologie is vooral interessant omdat waterstof steeds belangrijker wordt als schone brandstof voor de toekomst. Tot nu toe was het produceren van waterstof op een milieuvriendelijke manier, de zogenoemde 'groene waterstof', behoorlijk duur, onder meer omdat er grote hoeveelheden gezuiverd water voor nodig zijn. Met deze nieuwe methode zou die prijs flink kunnen dalen, stellen de onderzoekers: van zo’n 10 dollar per kilo nu naar mogelijk 1 dollar per kilo over vijftien jaar.
Het apparaat produceert momenteel elk uur 200 milliliter waterstof. Dat klinkt misschien niet als veel, maar de techniek staat nog in de kinderschoenen. De onderzoekers zien mogelijkheden om hun uitvinding in te zetten in grote zonneparken. Daar zou het niet alleen waterstof en drinkwater kunnen produceren, maar ook helpen om zonnepanelen koel te houden, waardoor ze efficiënter werken.
Twee vliegen in één klap
Veel landen willen overstappen op schonere energiebronnen, en (groene) waterstof speelt daarin een sleutelrol. Tegelijkertijd kampen wereldwijd miljarden mensen met watertekorten.
Een apparaat dat beide problemen aanpakt met zonlicht en zeewater zou dus weleens een belangrijke doorbraak kunnen zijn voor de toekomst. Nu is het nog even afwachten of het de onderzoekers lukt om de technologie op te schalen.
Volg meer nieuws over energie en blijf op de hoogte met de Bright-app.