©Freepik

EU gaat big tech extra belasten als overleg met Trump klapt, Google en Meta de pineut
De Europese Unie houdt heffingen voor de grote techbedrijven achter de hand voor als het handelsoverleg met de Amerikaanse president op niets uitloopt. Tot nu toe bleef big tech buiten kijf bij Europese heffingen.
De Verenigde Staten legden de afgelopen dagen veel hoge importheffingen op aan vrijwel de hele wereld, om ze daarna snel weer terug te trekken toen een beurscrash begon te dreigen. Met die terugtrekking zette de EU zijn tegen-heffingen tegen de VS op pauze. Die heffingen zouden gaan gelden voor producten als vlees, cosmetica, sojabonen en kunststof – maar geen big tech dus.
Die aanpak verandert als nieuwe handelsgesprekken tussen de EU en de VS op niks uitlopen, zegt Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie tegen de Financial Times. De EU heeft zijn heffingen 90 dagen gepauzeerd in in die tijd wil Von der Leyen "een evenwichtige" deal met de VS sluiten. Lukt dat niet, dan komt de EU met stevigere tegenmaatregelen. Als optie noemt de voorzitter het extra belasten van de reclame-inkomsten van de digitale diensten van Meta – Facebook en Instagram – en de diensten van Google.
EU gebruikt veel Amerikaanse digitale diensten
De EU mikt bewust op diensten: op dat vlak heeft de VS een gigantisch handelsoverschot met de EU. We gebruiken hier in Europa met overgrote meerderheid Amerikaanse digitale diensten. Trump mikt met zijn heffingen vooral op een handelsoverschot van goederen: veel landen exporteren meer goederen naar de VS dan ze importeren. Met zijn heffingen wil Trump dat rechtzetten, door bijvoorbeeld Europese auto's in de VS duurder te maken. Op het gebied van digitale diensten zijn er ook al tal van alternatieven, terwijl in Europa geen gadgetmakers van Amerikaans formaat zitten.
Tijdens de onderhandelingen zal het volgens Von der Leyen niet gaan over de strenge regels die in de EU gelden voor de grote techbedrijven. De regering van Trump klaagt al langer over die regelgeving, die zowel consumenten als de concurrentie tussen de bedrijven moet beschermen. Volgens de Amerikanen zijn die regels al een vorm van heffing. De EC-voorzitter zegt dat Trump met zijn heffingen een 'volledig omslagpunt in de wereldhandel' heeft veroorzaakt en dat de situatie nooit meer naar het oude normaal zal gaan.
Meer big tech-nieuws en mis niets met onze Bright-app.