©Citronics

Deze mini-computer gebruikt onderdelen uit oude telefoons van Fairphone
Een Belgische startup heeft een oplossing bedacht voor afgedankte smartphones: het bedrijf Citronics haalt het moederbord eruit en maakt er een volwaardige computer van.
Het eerste project van Citronics is een kleine computer die is gebouwd rond het brein van de Nederlandse Fairphone 2, een duurzame smartphone die tien jaar geleden op de markt kwam. Ze voegen extra aansluitingen toe waardoor je er een beeldscherm, toetsenbord en muis op kunt aansluiten. Het apparaatje past makkelijk in je jaszak.
De techniek achter deze minicomputer is best bijzonder. De smartphone heeft namelijk alle belangrijke onderdelen die een computer nodig heeft: een Qualcomm Snapdragon 801 32-bit 2.26 GHz quad-core processor, 2 GB aan werkgeheugen en 32 GB aan opslagruimte. Door er extra poorten aan toe te voegen kun je er een volwaardige computer van maken.
Te bestellen voor 150 euro
Natuurlijk is zo'n tien jaar oude telefoon niet meer de snelste. Maar voor veel toepassingen is dat geen probleem. Het apparaatje draait op een speciale, lichte versie van Linux. Een voordeel is dat deze computer ook mobiel internet heeft, iets wat je niet vaak ziet bij vergelijkbare minicomputers.
Het systeem is vooral bedoeld voor bedrijven en ontwikkelaars die willen experimenteren met nieuwe toepassingen. Maar het idee erachter is interessanter: wat als we vaker de waardevolle onderdelen uit oude telefoons zouden hergebruiken? Je zou er servers van kunnen maken, mediaspelers of zelfs beveiligingscamera's.
Een ontwikkelaarskit van de minicomputer is vooruit te bestellen en wordt later deze maand aan de eerste klanten geleverd. Het apparaat kost 150 euro zonder btw.
Lees meer nieuws over Fairphone en mis niets met de Bright-app.