©EPFL

Zeef van 'wondermateriaal' vangt straks CO2 op uit schoorstenen van fabrieken
Zwitserse wetenschappers ontwikkelden een filter van slechts één atoom dikte, dat CO2 uit fabrieksuitstoot kan halen.
De CO2-zeef is gemaakt van grafeen, een materiaal dat door wetenschappers regelmatig wordt omschreven als een 'wondermateriaal'. Het bestaat uit een enkele laag koolstofatomen. Het filter lijkt op een vel papier dat duizend keer dunner is dan een mensenhaar, maar is tegelijkertijd supersterk. In dat vel zitten minuscule gaatjes, precies groot genoeg om CO2-moleculen door te laten, terwijl andere gassen worden tegengehouden.
Het is eigenlijk net een hele verfijnde zeef, maar dan eentje die werkt op moleculair niveau. Tot nu toe was het maken van zulke filters erg duur en ingewikkeld. Volgens de onderzoekers hebben ze nu een manier gevonden om ze goedkoper en op grotere schaal te produceren.
Goedkoper dan huidige methoden
Het filter lost een belangrijk probleem op. De huidige methoden om CO2 uit fabrieksuitstoot te halen kosten veel energie. Zo zijn er bijvoorbeeld chemicaliën nodig die op hoge temperatuur gebracht moeten worden. Het nieuwe grafeenfilter werkt veel eenvoudiger: je zet druk op het gas, en de CO2 wordt er vanzelf uitgefilterd.
Het team slaagde erin om filters te maken van 50 vierkante centimeter. Dat is aanzienlijk groter dan eerder mogelijk was. Ook bedachten ze een manier om de filters te maken zonder dat ze scheuren. Dat was voorheen een probleem.
Ook waterstof en zuurstof zuiveren
De techniek zou niet alleen kunnen helpen om de CO2-uitstoot terug te dringen. De filters kunnen ook gebruikt worden om bijvoorbeeld waterstof te zuiveren of zuurstof te produceren. De volgende stap is om de technologie klaar te maken voor praktisch gebruik en om de productie op te schalen.
Volg meer nieuws over wetenschap en blijf op de hoogte met de Bright-app.