Unsplash

Amateurs worden eenvoudig oplichters dankzij AI
Weet je niet hoe je iemand online kunt oplichten? Daarbij kan kunstmatige intelligentie helpen. Het klinkt gek, maar dit is wat er steeds vaker gebeurt. Fraudehelpdesk zegt dat het aantal meldingen van neptelefoontjes sterk toeneemt en dat is vooral door de inzet van AI.
Het AD schrijft dat Fraudehelpdesk dit jaar alleen al bijna 10.000 meldingen kreeg van fraude via de telefoon. Denk dan aan een betaaldienst die een urgente oproep doet over een zogenaamd openstaand bedrag, maar ook providers die laten weten dat je simkaart wordt overgenomen. Hoewel veel mensen bedachtzaam zijn op deze praktijken, weten oplichters zo te overtuigen dat er hierdoor alsnog veel fraude kan worden gepleegd.
Meer fraude met hulp van AI
Volgens de Fraudehelpdesk neemt het aantal meldingen toe. De eerste drie maanden van 2024 was het aantal meldingen nog drie keer zo laag. Dat komt mede doordat AI heel makkelijk stemmen kan nabootsen of scripts kan schrijven met wat je als oplichter dan moet zeggen. Mogelijk heeft AI daarin een voorkeur voor Amazon dat doet alsof je een iPhone hebt besteld, want vooral dit soort telefoontjes komt veelvuldig voor. Je zou volgens deze ‘medewerker’ een app moeten installeren om deze duidelijk foutieve bestelling te annuleren, maar die app geeft de oplichter toegang tot je toestel, waarna hij of zij je bankrekening kan leeghalen.
AI kan voor veel goede doelen worden ingezet, maar helaas is het net zo toegankelijk voor wie kwaad in de zin heeft. AI kan zo makkelijk een stem klonen, waarvoor je bovendien zelf geen technische kennis nodig hebt. Het kost oplichters vaak ook niks: AI is grotendeels vrij te gebruiken. Het is in sommige tools niet mogelijk om te vragen naar een script om iemand op te lichten, maar als je de prompt net even anders schrijft, bijvoorbeeld door in plaats van oplichten het woord overtuigen te gebruiken, dan rolt er vaak al snel een prima bruikbaar verhaal uit. Dat is nu eenmaal moeilijk tegen te gaan door makers van AI-tools.
Meld fraude
Krijg je ook dit soort telefoontjes en twijfel je of het klopt? Hang op, bel de instantie via het telefoonnummer dat op de officiële website staat en check dan of het klopt dat je werd gebeld door een echte medewerker. En was het fraude, meld het bij de Fraudehelpdesk zodat meer mensen beter kunnen worden gewaarschuwd.
Lees meer over fraude en download de Bright-app.