©Bright/Meta

©Bright/Meta

Meta laat binnenkort een 'AI-tornado' los op jouw gegevens - en zo weiger je dat

WhatsApp-moederbedrijf Meta heeft laten weten zijn AI-tools te gaan trainen op de openbare gegevens van Europese gebruikers. Dat zou nodig zijn om de AI-systemen beter te maken. Je kunt deze dataverzameling weigeren, maar daarvoor moet je expliciet bezwaar aantekenen via een online formulier.

Meta begon in maart met de uitrol van zijn AI-functies naar Europese gebruikers van WhatsApp, Facebook, Instagram en Messenger, maar doet er nu nog een schepje bovenop op AI-gebied. Het bedrijf achter Instagram en Facebook wil de gegevens die via die twee apps worden gepubliceerd namelijk gaan gebruiken om zijn AI-modellen op te trainen. Meta laat weten gebruikers binnenkort te zullen inlichten over de wijziging in zijn privacyverklaring.

Gebruikers zullen volgens het Amerikaanse bedrijf ook de kans krijgen om expliciet bezwaar te maken tegen deze dataverzameling. In tegenstelling tot het knopje waarmee je de nieuwe voorwaarden accepteert, verloopt dat bezwaar via een formulier dat gebruikers zelf moeten invullen. Doe je dit als gebruiker niet, dan gaat Meta ervan uit dat je geen bezwaar hebt tegen het gebruik van je openbare informatie voor het trainen van AI-modellen.

'Voor je eigen bestwil'

Meta stelt in de titel van zijn persbericht dat het bedrijf zijn AI-tools 'harder wil laten werken voor Europeanen'. Het bedrijf wekt daarmee de indruk dat het overhandigen van persoonlijke informatie eerder in het voordeel is van Europeanen – of toch hun gebruikerservaring op de platforms van Meta zal verbeteren. Dezelfde tekst vermeldt dat gebruikers binnenkort een bericht zullen ontvangen over de wijziging. Wil je echter bezwaar maken, dan zul je daarvoor een linkje moeten volgen. Dat linkje heeft Meta overigens nog niet bekendgemaakt, waardoor wij deze nog niet konden publiceren.

Wanneer je binnenkort dus op Instagram, Facebook, Threads of een andere Meta-dienst een pop-up voorbij ziet komen met iets over data of privacy, dan raden we aan om deze toch eens zorgvuldig te lezen. Volgens Meta zal het bericht helder toelichten waar het precies over gaat – maar toch. Vind je het geen probleem dat Meta je openbare informatie gebruikt om zijn AI-modellen te trainen, dan hoef je niets te doen. Heb je dat liever niet, dan zul je toch op dat linkje moeten klikken dat in dezelfde tekst zal worden aangeboden. Op die pagina kun je namelijk enig bezwaar indienen.

'Compleet absurd'

Vorig jaar wilde Meta hetzelfde trucje al eens toepassen, maar dat werd toen verhinderd door de Ierse privacytoezichthouder. De Irish Data Protection Commission (DPC) verzocht Meta zijn plannen toen in de koelkast te zetten. Als reactie liet het bedrijf weten dat het zijn nieuwste product, Meta AI, in dat geval nog niet zou lanceren in Europa. "Zonder lokale informatie kunnen we mensen slechts een tweederangs ervaring bieden", verklaarde het bedrijf toen.

Meta was bovendien teleurgesteld dat bedrijven als Google en OpenAI hun AI-modellen rond die tijd wél mochten trainen op data uit de Europese Unie. Een half jaar geleden klonk overigens dezelfde retoriek bij Apple, dat vanwege de strenge Europese privacy-eisen zijn Apple Intelligence nog niet zou lanceren in de EU. Sinds de release van iOS 18.4 eind maart is Apple Intelligence ook in Nederland op de iPhone te gebruiken, maar alleen als je de taal van je toestel verandert van Nederlands naar een van de talen die wel wordt ondersteund.

Vorig jaar reageerde privacyvoorvechter Max Schrems al op dezelfde aankondiging van Meta: "Het afschuiven van de verantwoordelijkheid op gebruikers is compleet absurd. Als Meta je data wil gebruiken, moeten ze om je toestemming vragen. In plaats daarvan laten ze gebruikers smeken om te worden uitgezonderd." De privacyactivist liet toen ook weten verrast te zijn door 'allerlei afleidingen om ervoor te zorgen dat slechts een klein aantal gebruikers bezwaar maakt'.

Europese wetgeving

Het is op zijn minst opvallend dat Meta op dezelfde manier te werk gaat als vorig jaar – en ervan uitgaat dat het daarmee wegkomt. Terwijl de EU bigtechbedrijven het vuur aan de schenen legt met de nieuwe Digital Markets Act (DMA) en Digital Services Act (DSA), lijkt Meta op dit vlak praktisch vrij spel te krijgen.

Met wetten voor cookies op websites zouden Europese gebruikers op z'n minst verwachten dat bedrijven als Meta ook goedkeuring moeten vragen voor iets zo ingrijpends als het verzamelen van alle publieke gegevens van een persoon om daar een AI-model mee te bouwen. Het is dan ook nog onduidelijk of de EU-regelgeving de maatregelen van Meta uiteindelijk zal toestaan.

Lees meer over WhatsApp, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.

50 procent korting: bestel hier je Bright E-bike Party 2025 ticket(s)