©Unsplash

©Unsplash

ChatGPT vermijden heeft weinig zin: OpenAI komt via achterdeur je digitale leven binnen

Wie niets te maken wil hebben met OpenAI kan ChatGPT links laten liggen, maar helaas is dat niet meer genoeg. Het Amerikaanse bedrijf komt via een achterdeur je digitale leven binnen zonder dat je het doorhebt.

De reden is het verschijnen van drie nieuwe AI-modellen: GTP-4.1, GPT-4.1 mini en GPT-4.1 nano. Die modellen zijn niet bedoeld om gezellig mee te praten, maar ontworpen voor ontwikkelaars en draaien op de achtergrond van apps. Dan moet je denken aan je mail, takenlijst, notities of zelfs je app voor boodschappen.

Die nieuwe modellen zijn vooral aantrekkelijk voor ontwikkelaars, omdat ze razendsnel zijn, weinig kosten en goed zijn in het opvolgen van de instructies. Daarnaast zijn ook de redeneringsmogelijkheden en het structureren van informatie grote voordelen.

OpenAI wil dat ontwikkelaars meer uit hun apps halen

In de praktijk zou dat dus kunnen betekenen dat een app die je uitgaven bijhoudt, automatisch bonnetjes categoriseert, een notitie-app die een chaotische dag kan samenvatten of een fotobewerker die een voice-over genereert die niet klinkt alsof ze door een robot zijn ingesproken.

Dat zijn geen functies waarvoor gebruikers een AI-chatbot als ChatGPT of een model van OpenAI specifiek voor hoeven te openen. Deze draaien op de achtergrond en zijn dus praktisch gezien onzichtbaar. Iets dat we bijvoorbeeld al zien bij een Gmail dat zinnen af kan maken of Photoshop dat bepaalde bewerkingen voorstelt.

OpenAI doet daar alleen wel een schepje bovenop en wil ervoor zorgen dat iedere app over dergelijke functies kan beschikken, zonder dat er hoge kosten bij komen kijken.

AI zonder dat je het doorhebt

Voor ontwikkelaars een unieke kans om hun apps beter te maken, voor gebruikers een fijne manier om dat te ervaren. Alleen het zorgt er wel voor dat het lastiger te ontdekken is voor gebruikers wanneer ze gebruikmaken van AI en dan met name het werk van OpenAI.

Wanneer ontwikkelaars gebruikmaken van kleine AI-toepassingen in bijvoorbeeld een zoekfunctie, dan zal er waarschijnlijk niet vermeld worden dat het om een model van OpenAI gaat. Dat hoeft niet iets verkeerds te zijn en kan de acceptatie van AI vergroten, maar het zorgt er ook voor dat ons digitale leven door slechts een paar modellen gestuurd kan worden.

Wie dus ChatGPT omzeilt, omdat ze het niet eens zijn met de manier waarop OpenAI handelt, kan alsnog zijn gegevens aan het bedrijf geven, zonder het door te hebben. Want of we het willen of niet: AI zit straks echt overal.

50 procent korting: bestel hier je Bright E-bike Party 2025 ticket(s)