©Apple

©Apple

Veel webshops nog niet klaar voor toegankelijkheidswet, Apple scoort hoogst, HEMA laagst

Bedrijven moeten hun sites vanaf de zomer verplicht toegankelijk maken voor mensen met een beperking. Maar het lijkt juist slechter te gaan: veel populaire webwinkels zijn juist minder toegankelijk geworden.

Vanaf 28 juni 2025 treedt de European Accessibility Act (EAA) in werking en moeten bedrijven hun digitale diensten toegankelijk maken voor mensen met een beperking. Het gaat dan onder meer over goede leesbaarheid van sites voor blinde en slechtziende mensen die een schermlezer gebruiken, tot goed aanklikbare knoppen en links voor mensen die moeite met hun fijne motoriek. Maar met nog tien weken te gaan staat het er slecht voor, onderzocht Level Level, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het toegankelijk maken van websites.

Voor het vierde jaar op rij bekeek het bedrijf hoe toegankelijk de site van de de 15 grootste webwinkels van Nederland uit de Twinkle100 zijn. Daarvoor worden op elke site 18 handelingen uitgevoerd. Zijn die allemaal mogelijk, dan is een site 100 procent toegankelijk voor mensen die alleen een toetsenbord en/of schermlezer kunnen gebruiken.

Dt jaar bleek onder meer dat 40 procent van de webshops nog steeds afbeeldingen zonder alternatieve tekst gebruikt. Zulke tekst omschrijft wat er op plaatjes te zien is, zodat blinden en slechtzienden die cruciale informatie alsnog meekrijgen. Ook heeft 71 procent van de webwinkels teksten met te weinig kleurcontrast, wat het lezen bemoeilijkt.

Apple scoort het best, HEMA het slechtst

Ten opzichte van vorig jaar is er onder de 15 grootste webwinkels een kleine verbetering te zien. Maar bij 6 van de 15 webshops kon nog steeds geen bestelling worden geplaatst zonder gebruik van het een muis, vorig jaar was dat bij 8 van de 15 webwinkels het geval. De meest toegankelijke webwinkel is die van Apple: het bedrijf scoort 92 procent. Op zich logisch: Apple ontwikkelt zelf de VoiceOver-schermlezerfunctie die bij de test wordt gebruikt, en scoort sowieso hoog wat betreft toegankelijkheidsfuncties. Supermarkt Jumbo komt met 83 procent op de tweede plaats, gevolgd door de MediaMarkt met 72 procent.

Het slechtst scoren de site van Coolblue met 54 procent toegankelijkheid, HelloFresh met 45 procent en HEMA met 34 procent. Bij die sites kan ook geen bestelling worden geplaatst zonder muis, net als bij de sites van Zalando, Crisp en H&M. Die bediening met een toetsenbord is van groot belang, omdat die bediening veel makkelijker kan worden ingevuld met allerhande accessoires voor mensen met een beperking, om de bediening van een computer mogelijk te maken.

Webwinkels zetten miljoenen Nederlanders buitenspel

Vanaf eind juni gaat dus de EAA-wetgeving in, en zal toezichthouder de toegankelijkheid van sites in de gaten houden, op straffe van boetes. "De nieuwe regels voor digitale toegankelijkheid moeten ervoor zorgen dat de online winkelervaring van gebruikers met en zonder beperking verbetert. Online je boodschappen doen of een energiecontract afsluiten moet daarmee voor iedereen mogelijk worden. Digitale toegankelijkheid is belangrijk voor inclusieve markten" aldus Özlem Sehirli-Kaya, manager Consumentenbescherming bij de ACM.

Websites die vanaf juni niet toegankelijk zijn voor mensen met bijvoorbeeld een visuele of motorische beperking lopen niet alleen het risico op boetes, maar sluiten volgens Level Level ook een potentiële doelgroep van 4,5 miljoen Nederlanders uit. Het bedrijf stelt dat Nederlandse webwinkels zo'n 4,2 miljard euro aan omzet mislopen door gebrekkige digitale toegankelijkheid.

50 procent korting: bestel hier je Bright E-bike Party 2025 ticket(s)