©Freepik

©Freepik

Deze partij roept op tot een grote investering in zonnepanelen op huurwoningen

Update: 16 april om 00:03

Huurders van sociale huurwoningen volop mee laten profiteren van zonne-energie. Dat is een belangrijk onderdeel van een plan dat de Tweede Kamerfractie GroenLinks-PvdA heeft voorgesteld aan het parlement. Om dat te bereiken is een investering nodig van 500 miljoen euro.

Dat bedrag is onderdeel van een bredere investering van 3 miljard, dat volgens Kamerlid en initiatiefnemer Suzanne Kröger in een speciaal fonds moet komen. Daarmee moeten wijken met de meeste 'energiearmoede' in Nederland worden geholpen. Energierekeningen van deze inwoners moeten zoveel mogelijk omlaag gebracht worden. Woningbouwverenigingen moeten toegang krijgen tot de bestaande ISDE-subsidie, waarmee zij tot acht zonnepanelen kunnen plaatsen op daken van hun woningen.

Het plan van Kröger komt op een belangrijk moment, want per 1 januari 2027 stopt de salderingsregeling. Hierdoor nemen de voordelen van zonnepanelen voor huurder en verhuurders af. De onzekerheid over de regeling heeft er volgens GroenLinks-PvdA voor gezorgd dat de markt voor zonnepanelen volledig is ingestort en de partij hoop het tij te keren met het plan. 

Energierekening helpen verlagen

Kröger vindt dat huurders direct moeten kunnen profiteren van de opbrengsten van zonnepanelen. Vooral sociale huurders kunnen dat financiële steuntje in de rug goed gebruiken. Daarom wil ze woningcorporaties in ruil voor de ISDE-subsidie verplichten het voordeel van de zonnepanelen terug te geven aan de huurders. Om huurders te helpen hun energierekening verder te verlagen wil de politieke partij 300 miljoen steken in een team dat mensen daarbij helpt.

Door de afschaffing van de salderingsregeling blijft er nog nauwelijks een reden voor huurders of verhuurders om aan zonnepanelen te beginnen, schrijft Kröger in haar initiatiefnota. "Voor een gemiddelde huurder is er vrijwel geen voordeel meer en bestaat zelfs de kans er netto op achteruit te gaan, en voor verhuurders is het maar zeer de vraag of ze de investering binnen de levensduur van de installaties kunnen terugverdienen. Juist op het moment dat huurders aan een bescheiden inhaalslag waren begonnen, wordt die alweer in de kiem gesmoord."

Buurtbatterijen en slim laden van EV's

Kröger ziet in haar plan ook een rol weggelegd voor het delen van energie op lokaal niveau. Ze wil onder meer inzetten op buurtbatterijen en het slim opladen van elektrische (deel)auto's. Ook het opslaan van warmte in de bodem en het duurzaam verwarmen met behulp van warm oppervlakte, - afval- of rioolwater behoort volgens het kamerlid tot de mogelijkheden. De financiering van het totale plan moet volgens Kröger uit het Klimaatfonds en het Sociaal Klimaatfonds komen.

Compensatie voor salderingsregeling

Vorige week riepen woningcorporaties de overheid op om huurders te compenseren voor het wegvallen van de salderingsregeling. Daarvoor zou 585 miljoen euro vrijgemaakt moeten worden. Zonder die steun dreigen zonnepanelen voor huurwoningen volgens de organisaties financieel onrendabel te worden.

Maak testritten op de nieuwste elektrische fietsen tijdens onze E-bike Party. Kaarten zijn met kortingscode BEP2025-50 met 50 procent korting te koop.