©Bright

Getest: Stoot deze Audi Tesla van de troon als beste EV voor lange afstanden?
In de meivakantie reed onze autotester Rutger met de nieuwe elektrische stationwagon van Audi naar Bordeaux. 2400 kilometer over de ring van Antwerpen, l’Autoroute en de periferie van Parijs. Kan de A6 Avant e-tron zich meten met andere elektrische kilometervreters?
Audi is de elektrische revolutie wat moeizaam begonnen. De eerste E-tron was een prima auto, maar blonk nergens in uit. De e-tron GT was een competente auto, maar werd overschaduwd door de Porsche Taycan met dezelfde basis. De Q4 e-tron was een duurdere variant van de ID.4 en Skoda Enyaq zonder echt aanwijsbare verbeterpunten behalve misschien het ontwerp en het logo op de neus.
De A6 Avant e-tron is de eerste elektrische Audi met een echt heldere USP. Een elektrische stationwagon met flinke binnenruimte en een lel van een accu. Dat hebben de concurrenten van binnen het concern niet. De Taycan Cross Turismo en Sport Turismo zijn beduidend krapper. De ID.7 Tourer is er niet met zo’n grote accu.
Geen minuut op laden wachten
Op papier dus de perfecte auto om een reis mee te maken naar Bordeaux, vanaf Winsum een dikke 1200 kilometer. Kijk je naar de WLTP dan zou je kunnen denken dat je daar slechts 1 laadstop voor nodig hebt. Maar bij 130 op de autoroute met vier mensen en hun weekbagage is het verbruik zo’n 21,5 kWh per 100 kilometer en heb je dus een bereik van 440 kilometer ongeveer. Als je van zinloos risico houdt, kun je het hele eind dus doen met twee laadstops.
Omdat deze 1250 kilometer echter zo’n 13,5 uur rijden is als je geen files hebt (spoiler: wij hadden ze wel) dan stop je dus vaker om te eten, drinken, plassen, dan om te laden. Mijn adagium blijft “stilstaan is laden” als ik met een EV op pad ben en dus heb ik feitelijk nooit gekeken naar het bereik dat ik nog had en heb ik de accu slechts 1x onder de 40% leeg gehad. In Parijs hadden we de krapste en engste parkeerplek in de geschiedenis van de mensheid zonder laadmogelijkheid. Dus ik vertrok uit Parijs met 42% accu en reed een dikke 1,5 uur om met 14% aan te komen bij de eerste koffiestop. Omdat de auto laadt met een piek van 270 en gemiddeld tegen de 150 kW hebben we ook geen minuut hoeven te wachten op het laden van de auto.
De navigatie heeft nog wat liefde nodig
De navigatie in de Audi kan een route berekenen langs snellaadstations. Maar ik kon geen vrienden worden met de interface. Met name de afslagen werden niet zo helder gemarkeerd als bijvoorbeeld met Google Maps en dus nam ik voor de reis een maandabonnementje op A Better Routeplanner-app en verbond ik die met mijn Audi account zodat hij af en toe kon polsen hoe vol de accu nog was. De app kun je (mits je het abonnement hebt) gebruiken via Carplay of Android Auto op het scherm in je wagen. Hij geeft aan waar je het snelst kunt laden, welke snelheid de laders ter plekke hebben, hoeveel stations er zijn en hoeveel daarvan beschikbaar zijn.
In de Better Routeplanner app geef ik dan aan dat ik alleen laders wil met minstens 6 stations, welke laadpassen ik heb en de app regelt de rest. Enige nadelen van deze app ten opzichte van de ingebouwde navigatie: hij kiest soms domme “kortere routes” in files waarbij hij je een afslag afstuurt en dan meteen de oprit weer op, of hij geeft aan dat er een alternatieve route is die 2,5 uur langer duurt, waarbij je eerst een uur teruggestuurd wordt. Ook krijg je de navigatieinstructies niet zo fraai in je headup display als bij de navigatie van de Audi zelf.
De nieuwe favoriet voor de lange afstand?
Het interieur van de Audi is luxe, zoals je zou verwachten. Luxe zoals we tien jaar geleden ook luxe zagen moet ik daarbij zeggen. Met glimmend zwart, alcantara en geperforeerd leer. Een Volvo EX30 oogt wellicht minder luxe, maar wel moderner, met openlijk herkenbaar gerecyclede materialen. De 5 schermen in de cockpit voelen dan ook een beetje als een moderne flat screen TV op een zwaar eikenhouten servieskast. Moderner wordt het er visueel niet van. Het scherm voor de voorpassagier is geinig: die kan theoretisch muziek DJ en hulp bij de navigatie zijn. Als je Carplay gebruikt werken die functies echter niet zoals je wilt.
De A6 Avant e-tron is stil, maar niet opvallend stiller dan bijvoorbeeld de Kia EV3 die we vorige maand reden. Jammer, want dat zou echt een extra USP zijn voor deze Audi. Als ultiem comfortabel lange afstand vervoersmiddel. De stoelen hebben ons ook 2400 kilometer prima ondersteund. Persoonlijk zou ik als er al bijna €100’000 naar de dealer moet ook nog de massagefunctie aangevinkt hebben.
Tot voor kort was de Tesla Model S mijn favoriete lange afstandsauto: elektrisch of non-elektrisch. Nog steeds is de integratie van navigatie en laadpalen ongeëvenaard, maar omdat de A6 zoveel bereik heeft dat je zelden een lader nodig hebt én ze tegenwoordig praktisch bij elk tankstation staan, zelfs in Frankrijk, is dat een minder sterk argument geworden. De A6 voelt bovendien beter afgewerkt en er kleeft niet de associatie aan van Elon Musk, wat anno 2025 een pre is voor de gemiddelde EV rijder. Kortom: dit is mijn nieuwe favoriet als het gaat om moeiteloos ons continent doorcruisen.
Volg meer auto-reviews in onze Duurtest en mis niets met de Bright-app.