©LegoGPT

Deze AI maakt LEGO-designs die je echt kunt nabouwen
ChatGPT kennen we, maar er is ook LegoGPT. Het is een AI-model dat LEGO-bouwwerken maakt op basis van een tekstprompt. Het zijn digitale bouwwerken, maar je kunt ze in het echt nabouwen zonder dat ze omvallen.
Waar het bij het genereren van afbeeldingen met AI altijd een uitdaging is om de handen goed te krijgen, daar is het bij LEGO-afbeeldingen om een stabiel bouwwerk te bedenken dat je ook in het echt zou kunnen maken zonder dat het omvalt. Vaak bedenkt AI allerlei onmogelijke constructies die niet realistisch zijn, maar LegoGPT doet dat anders.
LegoGPT
De makers zeggen dat ze een dataset van 47.000 LEGO-ontwerpen hebben gebruikt en een autoregressief taalmodel inzetten om te voorspellen waar het volgende blokje zou moeten komen. Je kunt bijvoorbeeld vragen om een ‘gestroomlijnd, lang vaartuig’ of een ‘cabriolet met een flinke grille’ en dan maakt hij een design dat dat moet voorstellen. Verwacht geen gebruik van heel unieke LEGO-steentjes: het model is getraind op vrij basic steentjes, waaronder de bekende 6-studs tellende rechthoek. Dat betekent dus ook dat de bouwsels vrij lomp zijn.
Toch is het wel knap dat onderzoekers zo ver zijn gekomen. Geen zwevende blokjes, geen blokjes die het hele bouwsel onmogelijk maken: het is LEGO zoals dat in de vroegere jaren van het bedrijf was. Daarnaast kan de AI er texturen bij bedenken, zoals in de hotrod hierboven met zijn vlammen. Er zijn veel voorbeelden en demo’s te zien op de projectpagina van LegoGPT. Hier zie je ook hoe het robotarmen laat LEGO’en. De robots zouden elk design dat uit LegoGPT komt rollen moeten kunnen nabouwen.
LEGO-bouwwerken die je echt kunt maken
LegoGPT is gebaseerd op LlaMA-2.2-1B-instruct van Meta, waarop software is toegepast die de fysieke stabiliteit van een rekenkundig model kunnen inschatten. Elk bouwwerk krijgt 24 afbeeldingen waarmee je het van alle kanten kunt bekijken. Vervolgens zijn er door GPT-4o omschrijvingen aan toegevoegd. Wel zijn er nog limieten aan wat het kan: er kan slechts gebruik worden gemaakt van een bouwruimte van 20x20x20 en er zijn maar 8 typen LEGO-stenen mogelijk. De onderzoekers willen dit graag nog uitbreiden.
Vergelijk de nieuwste e-bikes met elkaar tijdens de Bright E-bike Party op 17 mei. Met de code BEP2025-50 krijg je 50 procent korting op je tickets!