©Zonneplan

©Zonneplan

Oneerlijk: elektrische auto laden mag maar in één op drie gemeenten over de stoep

2Reacties

Het laden van een elektrische auto is thuis nog altijd het goedkoopst, zeker als je zonnepanelen hebt en dus gratis kan laden. Maar in twee op de drie gemeentes mag je de laadkabel niet over de stoep laten gaan als je geen oprit hebt.

Het opladen van een elektrische auto met een eigen laadpaal aan huis is de handigste manier om elke ochtend met een volle accu te vertrekken. Het is ook het goedkoopst: gemiddeld betaal je bij een openbare laadpaal op straat 45 cent per kilowattuur, terwijl je thuis zo'n 28 cent betaalt met een vast contract. Met een dynamisch contract en eigen zonnepanelen is dat nog minder, afhankelijk van het laadmoment. Bovendien help je het stroomnet door je elektrische auto thuis met je eigen panelen te laden: al die zonnestroom kan het net dan niet overbelasten. En de nieuwste EV's kunnen zelfs dienst doen als thuisbatterij.

Eén grote maar: je moet wel een oprit hebben om je eigen elektrische auto aan huis te laden. Of je moet het geluk hebben dat je in een gemeente woont waar het laadsnoer op of over de stoep mag lopen. Want dat mag maar in één op de drie Nederlandse gemeentes, bracht energiebedrijf Zonneplan in kaart. Mensen in zo'n gemeente mogen een laadsnoer van hun eigen huis naar hun elektrische auto laten lopen over de stoep. De regels verschillen wel per gemeente. In slechts twee gemeentes is bijvoorbeeld een draaibare laad-arm toegestaan die het snoer hoog over de stoep leidt.

Kabelgoottegels, waarbij de laadkabel verzonken is in de stoep, zijn veruit het populairst. Een kwart van de gemeenten experimenteert daar volgens Zonneplan mee of heeft dit in het verleden gedaan. Vooral in de Randstad, Zeeland en Noord-Brabant is over de stoep laden nadrukkelijk toegestaan in veel gemeentes. In Drenthe, Groningen en Limburg is het dan weer vaak niet nadrukkelijk toegestaan, maar is de vraag ook minder: in die gemeentes heeft het meerendeel van de woningen een eigen oprit, terwijl in de Randstad veel mensen op straat parkeren.

Laadpalen nog niet gelijk verdeeld

Wat ook opvalt in het onderzoek is dat zowel het aantal openbare als privé laadpalen nog niet gelijk verdeeld is. Een aantal rijke gemeenten loopt opvallend vooruit op de rest van Nederland. Gemiddeld heeft in Nederland nu 1 op de 12 huishoudens een eigen laadpaal. Maar in Laren, één van de vijf rijkste gemeentes van Nederland, heeft 1 op de 3 huizen een eigen laadpaal. En ook in de rijke gemeentes Rozendaal, Blaricum, Bloemendaal, Bergen en Oostzaan ligt het percentage eigen laadpalen boven de 20 procent. De verklaring is simpel: in die vooraanstaande gemeentes wonen simpelweg meer mensen met het geld voor een elektrische auto, en de ruimte voor een eigen laadvoorziening.

In Amsterdam heeft ondertussen maar 2,5 procent van de huishoudens een eigen laadvoorziening. In de hoofdstad is het over de stoep laden dan ook niet toegestaan, ook al wil Amsterdam per 2030 alle voertuigen op fossiele brandstof in de stad verbieden. Momenteel is er in Amsterdam per 35 huishoudens één publieke laadpaal, landelijk gezien redelijk gemiddeld.

Vergelijk de nieuwste e-bikes met elkaar tijdens de Bright E-bike Party op 17 mei. Met de code BEP2025-50 krijg je 50 procent korting op je tickets!