
Op pad met de Van Jorn Charge: modulaire Peugeot-camper uit Groningen
Kleine camperbusjes met een hefdak kun je al een tijdje in elektrische vorm krijgen. Maar Van Jorn uit Groningen bouwt nu ook de elektrische Peugeot Boxer om tot camper. Rutger probeerde hem een weekend uit.
Nog niet zo heel lang geleden had een grote elektrische bus een bereik van 150 kilometer. Prima voor de PostNL bezorger, maar onmogelijk voor een camper. Maar de nieuwe Peugeot Boxer heeft een 110 kWh accu in de bodem liggen en kan gerust 350 kilometer snelweg doen als je 100 op de cruise control rijdt.
Het voordeel van dat formaat is meteen duidelijk als je instapt. Hier hoef je geen bankje om te bouwen naar een bed, achterin ligt een vast bed boven de nodige opbergruimte. Dus je kunt zo gaan liggen zonder met spullen te hoeven slepen en zonder eerst iets los te klikken, aan te trekken, te verschuiven en weer vast te zetten. Het grootste nadeel van een buscamper.
Modulair naar smaak
Het interieur is helemaal naar eigen smaak in te richten. Niet alleen in kleuren, maar ook in onderdelen. Van Jorn heeft een aantal modules die in de rails geschoven worden die ze in het interieur vast hebben gemaakt op plafond en wand en zo zijn er eindeloze variaties mogelijk. Onze bus had twee wat krappe zitjes, maar een enorm ruime keuken. De huishoudbatterij bleef dit weekend prima op spanning dankzij de zonnepanelen, maar als je wilt kun je de auto even op contact zetten om vanuit de accu van de auto bij te laden. Na een half uur gaat hij weer van het contact, dus je hoeft niet bang te zijn dat de accu leeggelopen is doordat je hem te lang aan hebt laten staan.
De ANWB stemde deze camper tot de beste van het jaar. Onder andere door dat slimme modulaire interieur. De campers worden in Groningen gebouwd. Op basis van de Stellantis busjes zoals de Peugeot Boxer en Opel Movano. Maar ook de Mercedes Sprinter. Je kunt een nieuwe bus aanschaffen of een tweedehands langsbrengen.
Vanaf €90.000 heb je een elektrische camper. De configurator laat je precies kiezen wat je wilt en laat je 3D zien hoe dat eruit komt te zien. Het lijkt me verstandig om eerst een paar verschillende bussen uit te proberen voordat je besluit wat je erin laat zetten, want alhoewel je modules later uit kunt wisselen is dat geen goedkope hobby. Ook sluiten bepaalde opties elkaar uit.
Indeling kan nog wat beter
Ten opzichte van bijvoorbeeld de Tonke EQV of de Peugeot Fixxter is deze bus een stuk gemakkelijker om in te leven. Maar dat gaat wel ten koste van dagelijkse bruikbaarheid. Deze bus mag op een gewone parkeerplaats gezet, maar je rijdt hem met z’n hoogte en lengte niet zo gemakkelijk door een Italiaans middeleeuws stadscentrum.
Als je met zijn tweeën naar een warm klimaat reist, dan is de indeling van de camper die wij hadden ideaal. De zitjes heb je dan niet echt nodig en zowel het bed als de keuken zijn ruim voor een camper. Als je een hele dag kruiswoordpuzzels zit te maken terwijl het regent, dan is de indeling niet ideaal.
Het is fijn dat je nu ook in dit grotere segment een elektrische optie kan kiezen. Met een rijbereik dat prima past bij een camper en de mogelijkheid om hem in te delen naar jouw eigen wensen.
Meer Bright reviews en mis niets met onze Bright-app.