©Freepik

©Freepik

Populairste apps van Nederland bevatten een aantal verrassende topscorers

Update: 15 mei om 01:52
PRAAT MEE!

De lijst met 20 meest populaire apps van Nederland bevat een aantal verrassende topscorers. Zo staat ChatGPT inmiddels op de derde plaats van de hoogst gewaardeerde apps van Nederland.

Op de eerste plaats van populairste apps staat weinig verrassend WhatsApp. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van digital product agency Framna, gebaseerd op onafhankelijk onderzoek onder 9.000 gebruikers en analyse van 600 apps. In het onderzoek is gekeken naar zowel de meest geïnstalleerde als hoogst gewaardeerde apps onder Nederlanders. Daar is een opvallend verschil te zien.

Zo staan apps als Teletekst en ChatGPT niet in de top 20 van meest geïnstalleerde apps in ons land, maar scoren ze wel goed in de ranglijst van hoogst gewaardeerde apps. Omgekeerd geldt hetzelfde: sociale media-apps worden vaak geïnstalleerd, maar behoren niet tot de best gewaardeerde apps.

Verrassende namen in top 20

De top 20 van best gewaardeerde apps onder Nederlanders wordt aangevoerd door WhatsApp, gevolgd door Spotify en op de derde plaats ChatGPT. Dat is opvallend, want de app van OpenAI komt niet voor in de top 20 van meest geïnstalleerde apps. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld Teletekst, nummer 5 in de lijst van best gewaardeerde apps, die overigens hoger scoort dan andere nieuws-apps zoals NRC (plaats 8), NOS (10) en Volkskrant (15). 

De top 20 populairste apps bevat nog meer verrassende apps. Zo staat de app van HomeWizard erin, waarmee gebruikers hun energieverbruik via de P1-meter kunnen zien, en hoeveel energie hun zonnepanelen opwekken. Ook de apps van Flitsmeister en Vinted staan in de top 20 van hoogst gewaardeerde apps. Wel is ChatGPT duidelijk de snelst stijgende app in het lijstje. Het onderzoek laat volgens Framna vooral zien dat Nederlanders apps waarderen die hun dagelijks leven eenvoudiger maken. Apps voor communicatie, navigatie, nieuws, betalingen en boodschappen voeren de lijst aan.

Verder zijn er nog duidelijke generatieverschillen te zien in het onderzoek. Jongeren (Gen Z en millennials) gebruiken volgens Framna vooral apps 'gericht op beleving, gemak en sociale interactie'. Zij gebruiken ook veel vaker sociale media apps. Oudere generaties (Gen X en babyboomers) geven de voorkeur aan praktische apps voor informatie, navigatie en bankzaken.

Meer app-nieuws en mis niets met onze Bright-app.