©Cornell

©Cornell

Nieuwe techniek zorgt voor een doorbraak met de zonnepanelen van de toekomst

Update: 15 mei om 21:49
PRAAT MEE!

Wetenschappers van de Cornell University hebben een nieuwe mijlpaal bereikt in de ontwikkeling van perovskiet-zonnepanelen. De nieuwe versie van deze zonnecel zet 25 procent van het zonlicht om in elektriciteit en blijft veel langer werken dan voorgaande versies.

Perovskiet-zonnepanelen zijn al langer in beeld als mogelijk alternatief voor de traditionele panelen op basis van silicium die momenteel op de daken liggen. Ze zijn lichter, goedkoper om te maken en kunnen zonlicht beter omzetten in stroom. Maar er was één groot probleem: ze gingen veel te snel stuk door invloeden van buitenaf.

Wetenschappers hebben nu een oplossing bedacht die perovskiet-panelen een stapje dichterbij brengt. Ze hebben als het ware een beschermend jasje om het kwetsbare materiaal heen gemaakt. Dit jasje bestaat uit twee lagen die perfect bij elkaar passen, een beetje zoals twee puzzelstukjes die in elkaar klikken.

Grote verbetering

De resultaten zijn indrukwekkend. In tests bleef het nieuwe zonnepaneel bijna 50 dagen lang non-stop werken onder zware omstandigheden, waarbij het maar 5 procent van zijn efficiëntie verloor. Dat is een enorme verbetering ten opzichte van eerdere versies, die vaak al na een paar honderd uur de geest gaven.

Het is wel belangrijk om deze doorbraak in perspectief te plaatsen. De tests duurden slechts 50 dagen, terwijl gewone zonnepanelen 25 jaar mee moeten gaan. Bovendien zijn de proeven uitgevoerd met kleine testpanelen onder perfecte laboratoriumomstandigheden. De uitdaging is nu om deze technologie op te schalen naar grote zonnepanelen die geschikt zijn voor massaproductie.

Opvolger van huidige zonnepanelen

Perovskiet-zonnecellen zijn veelbelovend vanwege hun efficiëntie, lage kosten en veelzijdigheid. Met zogeheten tandemcellen kunnen ze een hoger rendement van 33 procent of meer halen. Meerdere partijen werken aan verbeteringen zodat ze stabieler werken en beter bestand zijn tegen hitte, licht en vocht. Uiteindelijk zouden perovskiet-zonnepanelen de traditionele siliciumpanelen kunnen inhalen, waardoor zonne-energie goedkoper kan worden.

Lees meer nieuws over energie en mis niets met de Bright-app.