©Bright

©Bright

Nieuwe toegankelijkheidsfeatures uit Cupertino

PRAAT MEE!

Welkom bij AppleTalk. In dit weekoverzicht blikt Bright-hoofdredacteur Erwin terug op al het Apple nieuws en kijkt hij vooruit.

Afgelopen donderdag was het Global Accessibility Awareness Day en Apple draagt zijn steentje bij door in de maand mei speciale tafels in zijn Store in te richten met uitsluitend demo’s van toegankelijkheidsfeatures.

Ik sprak er programmamaker en presentator Eva Eikhout over haar beperkingen én mogelijkheden dankzij verscheidene toegankelijkheidsfeatures. Zij is geboren met korte armen zonder handen en korte benen zonder knieën maar wel voeten. Zij bedient haar iPhone met kin en neus en gebruikt veelvuldig AssistiveTouch en Siri. Het was indrukwekkend te zien hoe bedreven ze daarmee is en hoe snel ze haar telefoon zelfstandig kan gebruiken.

Apple heeft nieuwe toegankelijkheidsfeatures aangekondigd. Ik licht er een paar uit.

Toegankelijkheidslabels in de App Store 🏷️

Toegankelijkheidslabels geven meer informatie over de speciale features van apps en games. Denk aan VoiceOver, Stembediening, Grotere Tekst, Sufficient Contrast, Verminder Beweging en bijschriften.

Vergrootglas voor Mac 🔎

Sinds 2016 kunnen blinden en slechtzienden met Vergrootglas op iPhone en iPad makkelijker inzoomen, tekst lezen en voorwerpen in hun omgeving zien. Vanaf dit jaar is Vergrootglas ook beschikbaar op Mac, zodat slechtziende Mac-gebruikers meer van hun omgeving meekrijgen. De Vergrootglas-app voor Mac wordt gekoppeld aan de camera, zodat je kunt inzoomen op voorwerpen om je heen. Denk bijvoorbeeld aan een scherm of een whiteboard. Vergrootglas werkt met Continuïteitscamera op iPhone en ook met USB-camera’s, en je kunt er ook documenten mee lezen met Bureauweergave.

Nieuwe braille-integratie ⠝

Braille Access stelt je in staat om met iPhone, iPad, Mac en Vision Pro notities te maken in braille. Met deze feature kun je bovendien apps openen door te typen met een braille-invoer of een verbonden brailledevice. Met Braille Access kun je snel notities maken in brailleschrift en ook berekeningen maken met Nemeth Braille, een braillecode die vaak op scholen wordt gebruikt voor de exacte vakken. Je kunt BRF-bestanden (Braille Ready Format) direct vanuit Braille Access openen, waardoor je toegang hebt tot een breed scala aan boeken en bestanden die met braille-invoerdevices zijn gemaakt.

Live Bijschriften op Apple Watch ⌚️

Doven en slechthorenden kunnen nu gebruikmaken van regelaars voor Live Luisteren op Apple Watch, met nieuwe features zoals realtime Live Bijschriften. Met Live Luisteren maak je van je iPhone een microfoon die rechtstreeks kan streamen naar AirPods, Made for iPhone-gehoorapparaten of Beats-koptelefoons. Wanneer een sessie op iPhone actief is, kun je op een gepairde Apple Watch Live Bijschriften zien van wat je iPhone opvangt terwijl je met de audio meeluistert.

Persoonlijke Stem 👄

Voor mensen die hun spraak dreigen te verliezen is Persoonlijke Stem nog sneller, makkelijker en beter, dankzij verbeterde machinelearning op het device en AI. Met maar 10 opgenomen zinnen ontstaat er in nog geen minuut een stem die mooier en natuurlijker klinkt dan voorheen.

Oogtracking 👁️

Mensen die Oogtracking gebruiken op iPhone en iPad hebben nu de mogelijkheid om selecties te maken met een schakelaar of met stilhoudbediening. Op iPhone, iPad en Apple Vision Pro is het nu makkelijker om te typen wanneer je Oogtracking of Schakelbediening gebruikt. Er is een nieuwe stilhoudtimer voor het toetsenbord, er zijn minder stappen nodig als je met schakelaars typt en je kunt nu QuickPath gebruiken voor iPhone en Vision Pro.

Tot slot nog een scherpe analyse van YouTuber Snazzy Labs van de AI-crisis bij Apple.

Fijn weekend!