©SpaceSolar

©SpaceSolar

Dit bedrijf wil hele steden voorzien van zonne-energie vanuit de ruimte

Update: 16 mei om 20:54
PRAAT MEE!

Zonnepanelen in de ruimte die energie naar de aarde stralen: het klinkt misschien als een wild idee, maar het Britse bedrijf Space Solar werkt eraan. Binnen vijf jaar moeten honderden huizen stroom uit de ruimte krijgen en uiteindelijk is het doel om hele steden van elektriciteit te voorzien.

Het grote voordeel van zonnepanelen in de ruimte? Ze hebben geen last van bewolking, regen of de nachtelijke duisternis. Daardoor kunnen ze 24 uur per dag energie opwekken. Die energie wordt vervolgens draadloos naar de aarde gestuurd via radiogolven. Volgens Space Solar kan je zo 13 keer zoveel stroom opwekken als met zonnepanelen op aarde. 

Het bedrijf heeft de technologie al op aarde getest. Tijdens de test gebruikte het een speciaal ontwikkeld systeem met de naam Harrier. Dit systeem kan de energiestraal in alle richtingen sturen zonder bewegende onderdelen, wat het volgens Space Solar heel betrouwbaar maakt. De straal is volgens het bedrijf volkomen veilig en verliest nauwelijks kracht tijdens de reis door de atmosfeer.

Testsatelliet binnenkort de ruimte in

De technologie kreeg steun van de Britse ruimtevaartorganisatie UKSA. Na anderhalf jaar onderzoek en tests ligt er nu een gedetailleerd plan klaar voor een grotere versie: een ruimtesatelliet met de naam Cassiopeia. Deze satelliet moet straks worden uitgerust met lichtgewicht zonnepanelen en speciale spiegels die het zonlicht opvangen.

Energiestation op gigawattschaal

Space Solar wil binnen vijf jaar een eerste werkend systeem in de ruimte hebben dat genoeg stroom levert voor enkele honderden huishoudens. Over twaalf jaar moet dat uitgroeien tot een volwaardig energiestation op gigawattschaal dat hele steden van stroom kan voorzien.

Volg meer nieuws over energie en mis niets met de Bright-app.