©Freepik

©Freepik

Dit jaar al meer gratis stroom in Nederland dan ooit, record voor negatieve stroomprijs

1Reacties

Dit jaar zijn er al 200 uur geweest waarin de stroomprijs in Nederland negatief was, en huishoudens met een dynamisch contract dus een aantal uur gratis of zelfs tegen betaling stroom krijgen. Maar flink verdiend werd er nog niet.

De mijlpaal van 200 uur aan negatieve stroomprijzen is dit jaar al in mei gepasseerd. Dat is een nieuw record, want in stond de teller voor negatieve stroom per 15 mei op 142 uur en in 2023 was dat 59 uur. Dat blijkt uit cijfers van de EPEX day-ahead markt. Een negatieve stroomprijs wordt bereikt als het aanbod van stroom groter is dan de vraag. Dat gebeurt vooral op zonnige of winderige dagen, als het aanbod groene stroom heel hoog is. Het record toont dus aan dat we er steeds meer groene stroomproductie bij krijgen, een positieve ontwikkeling.

Op momenten met negatieve stroomprijzen zijn huishoudens met een dynamisch contract veel goedkoper uit. Hoewel je zou verwachten dat je bij een negatieve stroomprijs meteen gratis uit bent of zelfs verdient door stroom te verbruiken, valt dat in de praktijk nog een beetje tegen. Er zijn immers ook belastingen en kosten vanuit de leverancier aan een stroomcontract verbonden. Daarom is het stroomverbruik voor mensen met een dynamisch contract tijdens de negatieve uren meestal hooguit gratis.

Verdienen nog maar nauwelijks

Daadwerkelijk verdienen op het stroomverbruik kon dit jaar tot nu toe gemiddeld slechts vier uur. Dan gaat het om centen, maar als we vaker negatieve stroomprijzen hebben, gaat dat steeds meer schelen op de rekening van dynamische stroomklanten. 

"Doordat we overdag groene energie opwekken en vooral ‘s avonds energie verbruiken, is de vraag en het aanbod van stroom niet in balans", aldus Wesley de Kruijff, CEO van Hegg Energy. "Energieprijzen worden daarop afgestemd, maar wanneer je een vaste prijs met je leverancier hebt afgesproken, profiteer je daar niet van. Consumenten krijgen dan geen financiële prikkel om hun verbruik aan te passen. Die financiële prikkel is er alleen wanneer je een dynamisch contract hebt afgesloten."

Onlangs is overheid een campagne gestart waarin huishoudens gevraagd wordt om minder energie te verbruiken tussen 16:00 en 21:00 uur. Door het verbruik van energie te verschuiven van die piekmomenten met veel aanbod naar de avond en de nacht, wordt het overbelaste stroomnet ontzien. De negatieve stroomprijzen doen bij dynamische klanten in wezen hetzelfde, maar dan op momenten waarbij niet de vraag naar stroom maar juist het aanbod groter is.

Meer nieuws over groene energie en mis niets met onze Bright-app.