©Bright

Tankstations houden laadtransitie tegen: gemeenten geven fossiele brandstoffen voorrang
Als je elektrisch rijdt, is het je vast al eens overkomen: je zoekt een snellaadpaal, maar het dichtstbijzijnde laadstation staat altijd langs de snelweg. Tegelijkertijd zie je in elk dorp wél een tankstation op een A-locatie. Hoe kan dat? Uit een grootschalig Woo-onderzoek van snellaadbedrijf Fastned blijkt nu: gemeenten laten structureel kansen liggen om de laadtransitie te versnellen.
Fastned vroeg bij álle 342 Nederlandse gemeenten op hoe het zit met de contracten rond tankstations op gemeentegrond. Wat blijkt? In 126 gemeenten staan tankstations op publieke grond, maar bijna nergens worden die locaties via een openbare aanbesteding verdeeld. In plaats daarvan worden oude contracten stilzwijgend verlengd – soms zonder einddatum, en in sommige gevallen zelfs zonder dat er überhaupt een geldig contract is.
In de praktijk betekent het dat bestaande tankstationexploitanten hun plek houden, zonder concurrentie. Nieuwe aanbieders van schone alternatieven – zoals snellaadstations – komen er nauwelijks tussen. En dat terwijl gemeenten wettelijk verplicht zijn om schaarse grond eerlijk en transparant te verdelen.
Volgens Fastned leidt dit niet alleen tot scheve concurrentie, maar ook tot een trager tempo in de overstap naar elektrisch rijden. Zeker in stedelijke gebieden, waar mensen geen eigen oprit hebben om hun auto op te laden, zijn publieke snellaadstations cruciaal. Maar zolang de meest zichtbare en toegankelijke plekken nog decennialang bezet worden door pompen voor fossiele brandstoffen, blijft laadinfra aan de snelweg.
Gemeenten hebben de sleutel in handen
Vanaf 2035 mogen er in Europa geen nieuwe benzine- of dieselauto’s meer worden verkocht. Maar het huidige tempo van infrastructuuromschakeling loopt daar nog op achter. Fastned roept gemeenten op om werk te maken van hun rol: schrijf openbare tenders uit voor nieuwe snellaadlocaties, geef ruimte aan innovatie en neem afscheid van achterhaalde contracten.
“Gemeenten hebben de grond voor verandering letterlijk in handen,” zegt Fastned-CEO Michiel Langezaal. “Met eerlijke aanbestedingen kun je ervoor zorgen dat de beste, snelste en meest gebruiksvriendelijke laadstations komen te staan waar nu nog fossiel wordt getankt.”
Het belang van Fastned
Dat Fastned dit onderzoek uitvoert, is niet zonder eigenbelang. Het bedrijf verdient zijn geld met snellaadstations en wil toegang tot toplocaties die nu vaak geblokkeerd worden door verouderde tankstationcontracten. Maar dat eigen belang schuurt niet met het maatschappelijke belang: de elektrische rijder is nú al gebaat bij betere laadinfra, en een eerlijk speelveld zorgt voor innovatie, concurrentie en lagere laadprijzen.
Check zelf hoe jouw gemeente scoort op grondvoorverandering.nl.
Meer nieuws over elektrisch rijden en mis niets met onze Bright-app.