©Efteling

©Efteling

Opvallend onderzoek: Bomen praten met elkaar tijdens een zonsverduistering (maar…)

PRAAT MEE!

Een recent onderzoek claimt dat bomen met elkaar praten tijdens een zonsverduistering. Onderzoekers beweren dat ze bio-elektrische signalen hebben gemeten bij drie sparren in de Italiaanse Alpen. Daardoor zouden ze met elkaar kunnen communiceren, maar botanici zijn sceptisch.

De ontdekking werd tijdens een zonsverduistering in 2020 gedaan. Onderzoekers registreerden kleine elektrische stroompjes in bomen, die opvallend gesynchroniseerd bleken. Vooral bij oude bomen waren duidelijk signalen te vinden dat bomen niet alleen reageren op lichtveranderingen, maar ze er als collectief zelfs op anticiperen. 

Het klinkt als iets dat zo uit een film komt rollen, maar het onderzoek toont aan dat het zomaar de werkelijkheid zou kunnen zijn. Het verhaal verscheen recentelijk in Royal Society Open Science, maar wordt nu sterk in twijfel getrokken door botanici. 

Praten bomen echt met elkaar? 

Botanici zijn kritisch op het onderzoek, omdat het ten eerste om slechts drie bomen gaat en ten tweede omdat er heel veel informatie mist om deze conclusie te kunnen trekken. Zo maakt het onderzoek bijvoorbeeld niet duidelijk hoe de bomen zich gedragen bij een normale overgang van dag naar nacht. 

Veel planten reageren immers op lichtveranderingen en dus zou een zonsverduistering ook een natuurlijke reactie kunnen oproepen, zonder dat er sprake is van een gesprek. Daarbij stond de jongste boom in het onderzoek dat gepubliceerd werd op een compleet andere locatie dan de twee oudere bomen, wat opvallend is als je synchronisatie wilt meten. 

De onderzoekers zelfs zeggen dat het om een eerste verkenning gaat en dat vervolgonderzoek nodig is om echt vast te kunnen stellen of bomen met elkaar communiceren. Met andere woorden: het is eerder speculatie dan dat er keihard bewijs gevonden is. 

Lees meer over wetenschap en mis niets met de Bright-app.