©OM

Pas op met appen achter het stuur, eerste slimme flitspaal ziet of je je telefoon vasthoudt
De eerste zogenoemde focusflitser van Nederland is vanaf vandaag actief. De slimme flitspaal let niet op de snelheid of door rood rijden, maar ziet of de bestuurder een telefoon vasthoudt. Dat is goed voor een boete van 430 euro.
Op je telefoon kijken terwijl je autorijdt is levensgevaarlijk. "Als je 50 km/uur rijdt, en je kijkt drie seconden op een scherm, dan heb je 42 meter afgelegd", aldus het Openbaar Ministerie. "Dat is een half voetbalveld, waarbij je je aandacht niet op de weg hebt gehad." En toch doen de meeste Nederlanders het: 75 procent van de automobilisten gebruikt de telefoon weleens achter het stuur, blijkt uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). De afgelopen jaren is de boete voor telefoongebruik fors verhoogd: van 240 euro in 2020 naar inmiddels 430 euro.
Toch was de pakkans relatief klein, omdat agenten of handhavers de bestuurder op heterdaad moeten betrappen. Daar moeten de nieuwe focusflitsers bij helpen. De mobiele flitspalen hebben een camera die het vasthouden van een telefoon automatisch kan detecteren, en er een foto van maakt. Die foto's worden doorgegeven aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), waar een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) beoordeelt of er inderdaad een telefoon wordt vastgehouden. Zo ja, dan ontvangt de kentekenhouder een boete van 430 euro.
50 flitsers gaan rouleren
De eerste focusflitser staat nu aan de de Ypenburgse Stationsweg in Den Haag. Daar staat het apparaat al langer als test, vanaf vandaag worden er ook daadwerkelijk boetes uitgedeeld via foto's van de focusflitser. Uiteindelijk komen er 50 van zulke flitspalen in Nederland te staan, steeds op andere locaties, vooral langs N-wegen en drukke wegen in de bebouwde kom. Dat moet de pakkans van telefoongebruik achter het stuur flink vergroten, stelt het OM. De volgende focusflitsers komen in Utrecht te staan, daarna volgt de rest van Nederland.
De focusflitser moet de bestaande handhaving op telefoongebruik achter het stuur aanvullen. Zo controleert de politie ook al vanuit touringcars, waardoor agenten zicht hebben op zowel auto's als in vrachtwagens. Ook gebruikt de politie de Monocam, een apparaat dat met kunstmatige intelligentie registreert of iemand een telefoon in de hand heeft. Dat systeem heeft het echter nog weleens fout, waardoor een automobilist bijvoorbeeld bekeurd werd voor het krabben aan zijn hoofd. Door de menselijke beoordeling bij de focusflitsers zullen zulke incidenten daar waarschijnlijk zelden voorkomen.
Meer autonieuws en mis niets met onze Bright-app.