©Unsplash Bright

Een van de beste AI-diensten van Google heeft nu eindelijk een mobiele app
Google heeft de langverwachte mobiele app voor zijn AI-dienst NotebookLM uitgebracht op zowel Android als iOS. De nieuwe app kan bijvoorbeeld saaie teksten interessant maken door er een podcast van te genereren.
Google heeft vanavond zowel de Android-app als de iOS-app van NotebookLM gelanceerd. Met de app van NotebookLM kun je een lange, ingewikkelde tekst omvormen tot een audioversie waarin twee podcastpresentatoren op speelse wijze over je tekst discussiëren.
Dat is op zich al vrij bijzonder, vooral vanwege het realisme van de menselijke stemmen en de inhoudelijke details die ze bijzonder helder kunnen uitleggen door bepaalde uitdrukkingen en metaforen toe te passen. Maar er is nog een andere functie die misschien nog wel indrukwekkender is, en die wellicht een voorproefje biedt van geavanceerde AI-gestuurde spraakassistenten.
Live vragen stellen
Los van het feit dat een gegenereerde aflevering van je biologieles plots een stuk interessanter is — en tijdens het hardlopen kan worden beluisterd — is er nog een andere functie die we toch even onder de aandacht moeten brengen. Je kunt de presentatoren namelijk live onderbreken tijdens de 'uitzending'. Oftewel: stel gerust een vraag wanneer ze het hebben over dat ene abstracte onderwerp waar je maar niet uitkwam.
Ze zullen hun show vervolgens onderbreken en beleefd antwoord geven op je vraag, alsof jij de producer bent. Het is dan misschien niet het meest spannende gesprek, maar het is op zijn minst indrukwekkend dat het in real time mogelijk is om de audio-aflevering op deze manier een andere wending te geven. Na je vraag te hebben beantwoord, schakelen ze weer terug naar hun oorspronkelijke onderwerp.
Soms beetje saai
Hoe indrukwekkend het ook is — zeker de eerste keer dat je het hoort — blijken de gesprekken na verloop van tijd toch wat eentonig te worden, zo klinkt het van gebruikers die de tool al uitgebreid hebben getest. Bovendien willen de twee virtuele presentatoren nog weleens iets té diep in een onderwerp duiken.
Vraag je bijvoorbeeld om een kookrecept uit te leggen, dan krijg je eerst een zorgvuldig verhaal over de oorsprong van het gerecht en de culturele betekenis ervan — terwijl jij gewoon wilt weten hoe je die curry met kip ook alweer moest maken, zonder met natte handen door je telefoon te hoeven swipen.
What's the catch?
Als je hoort dat een online dienst gratis is, betekent dat doorgaans dat jij het 'product' bent. Is dat ook het geval bij NotebookLM? Nee, volgens de privacyvoorwaarden hoef je je geen zorgen te maken dat Google je gevoelige teksten verwerkt als trainingsmateriaal voor zijn chatbots. Hoe verleidelijk die gelegenheid ook is, daaraan zullen ze zich niet willen branden - in tegenstelling tot sommige andere bedrijven.
Hoe verdient Google dan geld aan deze app, kun je je afvragen? Vooralsnog lijkt het doel vooral om je relatie met Google te behouden en te versterken. Daarnaast werkt de app samen met Google's andere diensten, waardoor het gebruik daarvan automatisch ook toeneemt. Maar uiteindelijk is het vermoedelijk vooral een kwestie van goodwill creëren. En dat is wel nodig, want Google's imago kan best een grondige poetsbeurt gebruiken.
Lees meer nieuws over Google en mis niets met de Bright-app.