©Pexels

Doorbraak in batterijtechnologie kan elektrische auto’s heel stuk lichter maken
De volgende stap in elektrische auto’s draait niet alleen om sneller opladen, meer batterijcapaciteit in dezelfde ruimte of verbeterde software. Onderzoekers van de Zweedse Chalmers University of Technology hebben een doorbraak in batterijtechnologie die ev’s een heel stuk lichter zou kunnen maken.
De onderzoekers kijken namelijk niet alleen naar hoe batterijen meer energie kunnen opslaan, maar ook naar wat voor doel ze nog meer kunnen dienen. Daarvoor werken ze aan een zogeheten structurele batterij die ook een deel van de carrosserie kan vormen. Een handige manier om een elektrische auto een stuk lichter en efficiënter te maken.
Aan de Zweedse Universiteit van Technologie wordt voor dit doel koolstofvezel gebruikt die niet alleen dient als energiedrager, maar ook als dragend onderdeel. In de meest recente tests van de onderzoekers werkte de batterij met lithium-ijzerfosfaat als actieve stof en werd het geheel versterkt met andere materialen voor extra sterkte en levensduur.
Batterijtechnologie geeft groot voordeel elektrische auto’s
Traditionele lithium-ion batterijen zijn krachtig, maar ze zijn ook zwaar en groot. Doorgaans zitten ze in de vloer of onder de stoelen van een elektrische auto verwerkt, wat niet alleen ruimte inneemt, maar er ook voor zorgt dat zo’n EV een stuk zwaarder wordt.
Die nieuwe structurele batterijen bieden wat dat betreft een groot voordeel. Doordat auto-onderdelen zelf energie kunnen opslaan, kunnen fabrikanten tot twintig procent aan gewicht besparen. Dat betekent dus dat er kleinere aandrijfsystemen nodig zijn of dat de actieradius groter wordt (tot wel 70 procent).
Klein beginnen, groot eindigen
Dat is allemaal wel theoretisch, want de ontwikkelingen zijn nog niet klaar. Het voltage moet bijvoorbeeld nog omhoog en er wordt aan de Zweedse Universiteit ook gewerkt aan veiligere vaste elektrolyten. Die ontwikkelingen gaan alleen wel snel en er is al een startup, genaamd Sinonus AB, die de technologie als eerste wil toepassen in kleine elektronica.
Uiteindelijk zou deze technologie moeten doorgroeien naar auto’s en zijn er zelfs mogelijkheden in de luchtvaart.
Lees meer over elektrische auto’s en mis niets met de Bright-app.