©Renault

©Renault

Eerste indruk: Renault 4 e-tech electric

PRAAT MEE!

Wij mochten nog voor de internationale persintroductie al een halve dag op pad met de nieuwe Renault 4 e-tech electric. Is de nieuwe 4 net zo geslaagd als de auto van het jaar, de Renault 5?

Op de autoshow in Brussel zag ik de Renault 4 voor het eerst in het echt en ik was een beetje teleurgesteld. De Renault 5 is een designmeesterwerkje; enerzijds duidelijke hints naar de auto waar hij zijn naam van geërfd heeft. Anderzijds een echt eigen én moderne smoel. De 4 heeft dat op papier ook. Je kunt aan het achterste ruitje op de zijkant, de achterlichten en het front echt wel zien waar de inspiratie vandaan komt. Maar het komt net niet zo lekker bij elkaar als in de 5. Hij heeft een wat gekunstelde uitstraling op het eerste gezicht. Maar, nu ik de auto niet op een stuk tapijt zie staan onder felle lampen, maar op een parkeerplaats bij Breukelen, oogt de auto coherenter. Het stoffen vouwdakje dat optioneel verkrijgbaar is, is eigenlijk een must. Hij oogt zoveel vrolijker met een stuk opgerold canvas achter op het dak.

De technische basis komt grotendeels overeen met de 5. Je kunt kiezen uit dezelfde accu’s van 40 of 52 kWh. Er is een 120 en een 150 pk variant en ook aan het interieur zie je dat de basis hetzelfde is. Het stuur, de schermen, details in het interieur, de Renault familielijn is goed zichtbaar. Er zijn echter twee goed merkbare verschillen: de binnenruimte en de rijervaring.

Comfortabeler maar tammer

De Renault 5 is een strak sturend karretje. Lekker om een bocht in te smijten. De 4 staat hoger op zijn pootjes en lijkt ook afgesteld om wat meer mee te bewegen bij hobbels en gaten in de weg. Dat maakt hem wat comfortabeler, maar je moet er ook wat rustiger mee rijden. Afhankelijk van je rijstijl is dat wel of geen offer.

De binnenruimte is beduidend groter in de 4. Dat is geen wonder, want de wielbasis is 8 centimeter langer en overall is de auto zelfs 22 centimeter langer. Hij is ook nog eens 6 centimeter hoger en het dak loopt minder schuin af. Dat vertaalt zich ook naar 420 liter bagageruimte in plaats van 326 liter. Om onduidelijke reden mag je ook 250 kilo meer trekken met de 4: 750 in plaats van 500 kilo.

De 4 of de 5?

Dat maakt het een duivels dilemma voor mij als ik zou moeten kiezen tussen deze twee. Want mijn consumentengids-excelsheet-waarvoorjegeldkrijgen-zelf wil meteen de Renault 4, terwijl mijn stijlicoon-blijfeenkind-valeenbeetjeop-zelf zonder twijfel voor de Renault 5 zou gaan. Daarbij maakt de kleur ook nog een groot verschil. De Renault 5 is in knalgeel en knalgroen verkrijgbaar, terwijl de Renault 4 in wat meer klassieke gedempte tonen te bestellen is. In de basisversie heb je alleen saai wit, zwart, rood en grijs (shame on you Renault!) Het bordeaux-rood metallic misstaat hem wat mij betreft helemaal, maar vanaf de Techno versie kun je passende kleuren kiezen. Blue nuage (mistig blauw) en Vert hauts de France (mistig groen) hebben die lekkere jaren ’70 vibe. Ze zijn ook te krijgen met een contrasterende dakkleur.

Al met al is de Renault 4 een indrukwekkende toevoeging aan het aanbod elektrische auto’s in dit segment onder de €30’000. Later dit jaar hopen we nog uitgebreider kennis te maken met de Renault 4.

Meer nieuws over elektrisch rijden en mis niets met onze Bright-app.