©Unsplash

Doorbraak in zonnepanelen: nieuwe ultra-dunne panelen tot 1000 keer efficiënter
Onderzoekers van de Martin Luther Universiteit in Duitsland hebben een grote stap gezet in de ontwikkeling van zonne-energie. Ze hebben een ultra-dunne zonnepaneel ontwikkeld die tot 1000 keer efficiënter is dan traditionele panelen van silicium.
Het geheim van de nieuwe zonnepanelen is een samenstelling van bariumtitanaat, strontiumtitanaat, calcium-titanaat. Wanneer deze stoffen in extreem dunne lagen van 200 nanometer worden gebruikt, dan blijkt er een bijzonder efficiënte zonne-absorber te vormen.
In tegenstelling tot klassieke zonnepanelen, die gebruikmaken van silicium, genereert dit nieuwe materiaal elektriciteit rechtstreeks uit licht. Daardoor zijn de panelen niet alleen dunner en efficiënter, maar ook een stuk eenvoudiger en duurzamer te produceren.
Wat kun je met deze nieuwe zonnepanelen?
Zodra deze techniek op grote schaal toepasbaar blijkt te zijn, dan kunnen de zonnepanelen bijvoorbeeld meer energie leveren in minder ruimte, wat ideaal is voor bijvoorbeeld smartphones. Tegelijkertijd worden de kosten en het materiaalgebruik verlaagd, wat dan weer voor een duurzame productie zorgt.
De nieuwe zonnepanelen zijn overigens ook direct een uitstekend alternatief voor de klassieke siliciumpanelen, die op dit moment zwaar en minder efficiënt zijn. Dus dat scheelt in de portemonnee.
Lees meer over energie en mis niets met de Bright-app.