© University of Surrey

Doorbraak brengt een nieuwe batterij die CO2 opslaat een stap dichterbij
Wetenschappers van de Universiteit van Surrey hebben een katalysator ontwikkeld die praktische CO2-batterijen een stapje dichterbij brengt. Deze batterijen kunnen niet alleen energie opslaan, maar ook CO2. Tot nu toe waren deze niet praktisch door een lage efficiëntie en een korte levensduur.
De batterijen zijn ontwikkeld met een speciaal materiaal met de naam cesiumfosfomolybdaat (CPM). Anders dan eerdere pogingen om CO2-vangende batterijen te maken, is dit materiaal goedkoop en makkelijk te produceren. Je hebt er volgens de onderzoekers geen dure en zeldzame metalen voor nodig.
De batterijen met CPM-katalysator leveren volgens de onderzoekers een grote opslagcapaciteit (15.440 mAh per gram) en blijven meer dan 100 laadcycli stabiel functioneren. Daarmee overtreft deze batterij oudere versies die vaak al na enkele tientallen cycli de geest gaven.
Handig op Mars
Lithium-CO2-batterijen zijn interessant, niet om je telefoon aan te drijven, maar omdat ze mogelijk bruikbaar zijn in extreme omgevingen. De onderzoekers dromen al over gebruik tijdens Mars-missies. De atmosfeer van de rode planeet bestaat namelijk voor 95 procent uit CO2. Een Mars-wagentje uitgerust met deze batterij zou dus letterlijk kunnen rijden op de lucht om zich heen.
Toch is er nog werk aan de winkel voordat we de technologie in apparaten terugzien. De onderzoekers willen het ontwerp nog verder verbeteren door het dure element caesium te vervangen. Ook willen ze testen hoe de batterij presteert onder verschillende luchtdrukken.
Lees meer over wetenschap en mis niets met de Bright-app.