©Batene

©Batene

Met deze 'truc' worden elektrische auto's efficiënter en laden ze sneller op

1Reacties

Onderzoekers van het Duitse Max Planck Instituut hebben een truc bedacht om batterijen voor elektrische auto's krachtiger te maken. Ze ontwikkelden een soort metalen spons die ervoor zorgt dat de energie veel sneller door de batterij stroomt.

In de huidige batterijen van bijvoorbeeld je smartphone of elektrische auto zit een dun plaatje koper of aluminium. Dit plaatje zorgt ervoor dat de elektrische lading snel door de batterij kan stromen, maar het neemt zelf geen energie op. Het is eigenlijk een soort snelweg voor elektriciteit.

Het probleem met dit plaatje is dat hij plat is. De onderzoekers bedachten dat een driedimensionaal netwerk, meer zoals ons eigen bloedvatenstelsel, veel efficiënter zou kunnen zijn. Daarom ontwikkelden ze een speciaal metalen weefsel dat eruitziet als een minuscuul sponsje.

Tot 85 procent meer energie en sneller laden

Het resultaat mag er zijn: door deze nieuwe techniek kunnen batterijen tot 85 procent meer energie opslaan. Bovendien kunnen ze veel sneller opladen. De elektrische lading kan via het sponsachtige weefsel tot wel 56 keer sneller door de batterij heen bewegen dan in traditionele batterijen, menen de onderzoekers. 

Een ander voordeel is dat de productie eenvoudiger en goedkoper wordt. Bij gewone batterijen moet het actieve materiaal dat de energie daadwerkelijk opslaat in dunne laagjes op de metalen plaat worden geplakt. Bij de nieuwe techniek kan het als poeder in de holtes van het metalen weefsel worden gestrooid. Dat scheelt volgens de wetenschappers ongeveer een derde van de productiekosten.

Productie volgt binnenkort

De uitvinders zijn zo enthousiast over hun ontdekking dat ze al een bedrijf, Batene, hebben opgericht om de technologie verder te ontwikkelen. Ze willen samenwerken met grote autofabrikanten om de batterijen klaar te maken voor gebruik in elektrische auto's.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad ACS Nano.

Lees meer nieuws over energie en mis niets met de Bright-app.