©Freepik

Populaire later-lezen-dienst Pocket stopt, dit zijn de beste alternatieven
Firefox-maker Mozilla stopt met zijn later-lezen-dienst Pocket. Met de dienst kon je lange artikelen en websites opslaan om ze later in alle rust terug te lezen. Gelukkig zijn er prima alternatieven, we zetten ze op een rijtje.
Pocket begon in 2007 als Read It Later, en werd tien jaar later overgenomen door Firefox-maker Mozilla. Nu heeft dat bedrijf besloten dat Pocket niet meer past bij 'de huidige online behoeften' en dus wordt Pocket op 8 juli stopgezet. Gebruikers die voor de premium-functies betalen, krijgen hun geld terug. En gelukkig heeft Pocket ook een exporteer-functie, waarbij je een HTML-bestand krijgt dat je weer kan importeren in een soortgelijke dienst.
Want geen nood: hoewel Pocket stopt, zijn er een aantal soortgelijke diensten die gelukkig nog wel gewoon doorgaan. Die diensten doen in de kern hetzelfde: je ziet in je browser of een nieuws-app een interessant artikel, maar je hebt nu geen tijd om het te lezen. Verder scrollen is vergeten, dus stuur je het met één knop naar je later-lezen-dienst. Daar wordt de tekst van het artikel netjes opgeslagen, zonder de afleidende vormgeving van de site – en offline. Zo blijven die lange artikelen geduldig op je wachten tot je wel een keer de tijd en aandacht hebt. Ook kun je vaak een koppeling maken met je e-reader, zodat je de lange artikelen op het rustige e-ink-scherm kan lezen.
Dit vinden wij de beste alternatieven voor Pocket, waarin je je bestaande Pocket-archief kan importeren:
Instapaper
Een van de bekendste concurrenten van Pocket, die ongeveer rond dezelfde tijd werd opgericht. Instapaper heeft altijd al een wat rustigere vormgeving gehad, met een ruime keus uit goed leesbare lettertypen. Instapaper heeft apps voor Android, iPhone, iPad en Mac. Instapaper werkt hetzelfde: voeg de knop toe aan je browser en de deel-functie van je telefoon en je kan razendsnel artikelen voor later bewaren.

Instapaper heeft mappen voor het ordenen van je artikelen. Ook bevat de dienst een voorlees-functie artikelen, ook in het Nederlands. Verder is er een snellees-functie, waarbij woorden van artikelen per stuk op het scherm verschijnen in hoog tempo: je hoeft je ogen dan niet te bewegen en schijnt dan sneller te kunnen lezen. Ook zijn er een aantal betaalde functies, voor 5,99 dollar per maand of 59,99 dollar per jaar. Dan krijg je onder meer de mogelijkheid om al je artikelen te doorzoeken, krijg je de zekerheid van een permanent archief van al je artikelen – zelfs als die offline gaan – en kun je artikelen delen met je Kindle e-reader. Bovendien zien abonnees geen advertenties.
Raindrop.io
Raindrop.io trekt het breder dan Instapaper en biedt zowel later-lezen als een plek om bladwijzers, video's, websites en zelfs foto's en bestanden te bewaren. Omdat de app zo breed is, kun je al die dingen uitstekend ordenen in allerlei mappen. Ook kun je alles taggen om de app nog meer naar je hand te zetten. De dienst heeft een eigen knop om artikelen op te slaan, maar heeft ook brede integraties met andere diensten. Zelfs al met Pocket en Instapaper bijvoorbeeld, maar ook met Reddit en Spotify. Zo kan je instellen dat je favoriete nummers ook in Raindrop genoteerd worden.

Je kan zelfs YouTube koppelen, voor een zelfde functie van je ge-favorite video's. Het gebruik is gratis al heel breed, maar wie 31 euro per jaar betaalt krijgt ook een volledige doorzoekbaarheid, dagelijkse backups, een permanente bibliotheek van alle opgeslagen artikelen en de mogelijkheid om 10 GB aan bestanden per maand te uploaden. App-ondersteuning is ook breed: er zijn apps voor Android, iPhone, iPad, Mac, Windows en Linux.
DoubleMemory
Een app exclusief voor het Apple-ecosysteem, maar wel een hele mooie. DoubleMemory combineert later lezen met bladwijzers, zodat je ook gewoon algemene sites en video's kan bewaren voor later. Dat bewaren gaat razendsnel, want DoubleMemory voegt een nieuwe toetscombinatie toe aan je Mac: ⌘ en dan twee keer C. Zo snel gaat het: het artikel dat je dan in beeld hebt, wordt naar DoubleMemory gestuurd. Of de site, de video of het stuk tekst dat je hebt geselecteerd.

DoubleMemory omschrijft zichzelf als tweede brein, en werkt in tegenstelling tot de meeste alternatieven zonder servers. Alle artikelen worden offline opgeslagen op al je Apple-apparaten. De synchronisatie loopt via iCloud, zodat je bladwijzers en later-lezen-artikelen meteen op al je apparaten staan. En die hebben op hun beurt weer een iCloud-backup, dus je zit safe. Het gebruik is helemaal gratis en er is een import-tool voor Pocket-gebruikers.
Obsidian
De vreemde eend in de bijt, maar wel een boeiende app. Obsidianheeft een web clipper om artikelen of hele webpagina's op te slaan. Helaas is wel wat moeilijker om je bestaande Pocket-artikelen naar Obsidian te verplaatsen.

Gebruik je Obsidian wel, dan krijg je er ook meteen een schrijf- en brainstorm-app bij. Obsidian heeft een redelijk unieke aanpak waarbij je je eigen notities aan elkaar kan linken, en zo een zichtbare en gekoppelde wordcloud maken. Ook zit er een to-do-functie in Obsidian. Zo kan je alles wat je ziet, leest en bedenkt in één app kwijt, en kan je alles aan elkaar koppelen op de manier die voor jou logisch is. Gratis te gebruiken, apps voor Android, iPhone, iPad, Mac, Windows en Linux. Wie betaalt kan synchroniseren tussen apparaten en zelfs zijn eigen schrijfsels via Obsidian online publiceren.
Meer app-nieuws en mis niets met onze Bright-app.