© Anthropic

Anthropic brengt Claude 4 uit, en die kan volgens het bedrijf urenlang aan complexe taken werken
AI-bedrijf Anthropic heeft maandag twee nieuwe versies van zijn chatbot Claude uitgebracht. De nieuwste modellen, Opus 4 en Sonnet 4, kunnen volgens het bedrijf veel langer doorwerken aan ingewikkelde opdrachten zonder de draad kwijt te raken.
Gratis gebruikers krijgen toegang tot Sonnet 4, terwijl betalende klanten beide versies kunnen gebruiken. Het meest opvallende aan Claude Opus 4 is dat deze AI-assistent uren achtereen kan programmeren zonder dat de kwaliteit achteruitgaat. Althans, dat is wat Anthropic beweert. Volgens het bedrijf voerde het onder meer een test uit waarbij de AI zeven uur lang zelfstandig computercode herschreef.
Claude Sonnet 4, de meer toegankelijke variant, richt zich op alledaagse toepassingen. Deze versie begrijpt volgens Anthropic beter instructies dan zijn voorganger Sonnet 3.7 en maakt minder navigatiefouten bij het doorzoeken van grote bestanden, van 20 procent naar "bijna nul" procent.
Nadenken én internet doorzoeken
Beide AI-modellen kunnen nu langer nadenken én tegelijkertijd het internet doorzoeken. Dit betekent dat ze informatie kunnen opzoeken terwijl ze een probleem oplossen. Voordien kon Claude enkel nadenken of het internet doorzoeken, niet beide tegelijk.
Een andere nieuwigheid is het geheugen van de AI. Wanneer programmeurs Claude toegang geven tot bestanden op hun computer, kan de AI belangrijke informatie opslaan voor later gebruik, net als bijvoorbeeld ChatGPT van OpenAI. Tijdens het testen van een Pokémonspel maakte Claude bijvoorbeeld aantekeningen over de spelwereld om er beter in te kunnen rondlopen.
Niet duurder om te gebruiken
Opus 4 kost 15 dollar per miljoen tokens aan invoer, en 75 dollar per miljoen tokens aan uitvoer. Sonnet 4 is goedkoper met respectievelijk 3 en 15 dollar. De vorige Opus- en Sonnet-modellen kosten volgens Anthropic evenveel om te gebruiken.
Een token is een stukje tekst dat de AI gebruikt om taal te verwerken. Dat kan een heel woord zijn, maar ook slechts een deel ervan, bijvoorbeeld één of twee letters, of een leesteken. Gemiddeld komt één token ongeveer overeen met drie kwart van een Engels woord.
Lees meer over AI en mis niets met de Bright-app.