©ETH Zürich

Deze toren is het hoogste 3D-geprinte gebouw ter wereld
In het Zwitserse dorpje Mulegns staat sinds kort een bijzonder bouwwerk. De Tor Alva, of Witte Toren, is met zijn 30 meter hoogte het hoogste gebouw ter wereld dat met een 3D-printer is gebouwd.
Het bijzondere bouwproject werd gerealiseerd door onderzoekers van de universiteit ETH Zürich. De onderzoekers wilden laten zien wat er mogelijk is met 3D-printtechnieken in de bouw. Het resultaat is een wit betonnen bouwwerk dat doet denken aan een gigantische bruidstaart.
Het bestaat uit 32 witte zuilen die in V-vormige paren zijn geplaatst en heeft vier verdiepingen. Bovenaan bevindt zich een koepelvormig dak. Binnenin is er ruimte voor 32 bezoekers en er is een podium op de bovenste verdieping.
3D-geprinte onderdelen dragen het gewicht
Het bouwproces nam ongeveer vijf maanden in beslag. Het printen gebeurde niet zoals bij ‘gewone’ 3D-geprinte huizen, waarbij alleen de muren worden geprint. Bij de Tor Alva dragen de 3D-geprinte onderdelen ook effectief het gewicht van het gebouw.
Twee robots werkten voor het printen samen: een printer die een speciale cementachtige pasta laag voor laag opbouwde, en eentje die stalen versterkingen toevoegde. Elke 26 centimeter werd een ringvormige stalen versterking in de groeiende zuil geplaatst, waardoor vormen mogelijk werden die met traditioneel gieten onhaalbaar zouden zijn.

Na vijf jaar verhuizen
Het gebouw werd in delen geprint en daarna naar het bergdorpje getransporteerd. Bezoekers kunnen vanaf nu rondleidingen krijgen.
Tor Alva is ontworpen om ongeveer vijf jaar te blijven staan. Daarna kan het volgens de universiteit makkelijk worden gedemonteerd en elders opnieuw opgebouwd.
Lees meer over 3D-printen en mis niets met de Bright-app.
