©NFI

©NFI

NFI heeft 'nauwkeurige' manier gevonden om deepfakes op te sporen

Update: 24 mei om 16:08
PRAAT MEE!

Het wordt steeds moeilijker om deepfakes te herkennen. Met AI worden hoofden van mensen op realistische wijze op naakte lijven 'geplakt' of worden er nepvideo’s gemaakt om bekende figuren van alles te laten zeggen. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft nu naar eigen zeggen een methode gevonden om deepfakes betrouwbaar te kunnen herkennen: door middel van bloedstroomdetectie.

De tool van het NFI let op de aders in gezichten op videobeelden. Bij echte mensen veranderen die bloedvaten geleidelijk van kleur door de bloedstroom, maar dat gebeurt volgens het forensisch instituut niet in deepfakevideo's. "Vooral de adertjes rond de ogen, het voorhoofd en de kaak zijn geschikte plekken om te meten, omdat de bloedvaten daar dicht onder de huid liggen", stelt het NFI.

Volgens de onderzoeksinstantie is dit een nauwkeurige detectiemanier, die bij alle huidskleuren en ook bij veel beweging nog waarneembaar is. Wel moet deze methode eerst nog wetenschappelijk gevalideerd worden, voordat deze gebruikt kan worden in forensisch onderzoek.

Het NFI is overigens niet de eerste met dit idee. Dertien jaar geleden lieten onderzoekers van de Amerikaanse MIT-universiteit al weten dat je met bloedstroomdetectie nepbeelden kunt herkennen, al was de beeldkwaliteit destijds nog te laag om deze methode betrouwbaar in te kunnen zetten. In 2022 onthulde de chipfabrikant Intel ook al een deepfakedetectietool die let op de bloedsomloop in het gezicht.

'Twee jaar mee vooruit'

Voorheen werden deepfakes voornamelijk herkend aan spraakafwijkingen, de ogen of slordig knip-en-plakwerk. Door verbeteringen in de technologie (waarbij gezichten en stemmen doorgaans volledig door AI worden gegenereerd) kun je volgens het NFI niet meer bouwen op deze methoden. Maar de onderzoekers van het instituut zijn naar eigen zeggen nog geen deepfakes tegengekomen waarbij de bloedstroom zichtbaar is in het gezicht.

De onderzoekers beweren dat het zeker twee jaar duurt voordat deze detectiemethode niet meer effectief is. Deepfakemakers kunnen de kwaliteit van hun beelden natuurlijk wel nog expres gaan verlagen, zodat de kleurverschillen niet meer zichtbaar zijn. Het is niet duidelijk hoe het NFI dit wil tegengaan.

Lees meer over AI en download de Bright-app.