©Unsplash

©Unsplash

APK is niet meer van deze tijd en gaat veranderen

PRAAT MEE!

De jaarlijkse apk voor auto’s is ouderwets. Velen zijn het erover eens dat het belangrijk is dat het bestaat en dat het ook goed is geregeld, maar tegelijkertijd zijn auto’s inmiddels veranderd en dateert de richtlijn uit 2014.

Op AD komen verschillende mensen uit de autowereld aan het woord over de apk. Het nut ervan is duidelijk, zeker dat er ook naar onderhoud wordt gekeken is een prettige bijkomstigheid. Maar een richtlijn uit 2014 is helemaal niet zo geschikt voor de auto’s van 2025. Die zijn een stuk moderner, met onder andere rijhulpsystemen en meer technologische veranderingen. 

Bandenprofiel

Ook heeft de autobranche soms wat moeite met bepaalde eisen: een bandenprofiel van minimaal 1,6 millimeter is oke, maar Marco den Hartog van Vakgarage stelt dat het wel erg weinig profiel is. Hij suggereert dat het misschien zelfs gevaarlijk is. Hij ziet liever dat het 2 millimeter wordt. Ook zien veel keurmeesters graag een minimumdikte voor remschijven: op dit moment is dat er niet. De RDW zegt dat het de apk laagdrempelig wil houden en betaalbaar en dat het geen onderhoudsbeurt is.

Wel is het tijd voor nieuwe richtlijnen, want deze Europese richtlijn wordt nu onder handen genomen. De ontwikkelingen in de auto-industrie gaan met alle technische snufjes erg snel en het is moeilijk om dat met regelgeving bij te houden. Tegelijkertijd is 2014 wel erg lang geleden. Europa werkt nu aan nieuwe eisen die beter passen bij de moderne auto. Niet alleen omdat auto’s zijn veranderd, maar ook om de luchtkwaliteit en verkeersveiligheid in Europa te verbeteren. Zo gaan die richtlijnen dieper in op elektrische aandrijving en rijhulpsystemen. Ook moeten fabrikanten elk kwartaal de kilometerstand van voertuigen doorgeven. Dat gaat via het Europese Move-hub-platform. Zo kunnen eigenaren, de RDW, keurmeesters en mogelijke kopers ontdekken wat de echte kilometerstand is van een bolide.

Nieuwe richtlijnen apk

Ook wordt er gekeken naar de roetdeeltjesteller en de NOx-test: dit wordt verplicht. De NOx-test is een test die meet hoeveel stikstofoxiden in de uitlaatgassen van een voertuig zitten. Er is echter nog een uitdaging op dit gebied, want er is nog helemaal geen apparatuur om dat te kunnen meten, wat uiteindelijk ook nog een investering wordt voor garagebedrijven. Dit zal er dus niet morgen al zijn. Dat geldt ook voor andere regels: de Europese overheid moet het eerst goedkeuren en dat duurt wel twee jaar, dan krijgen lidstaten nog eens twee jaar om de lokale wetgeving aan te passen en dan kom je al gauw uit op ergens rond 2030.

Wel kunnen lidstaten de apk al strenger maken, wat in Nederland het geval is. Sinds 2023 moeten onderdelen gecontroleerd worden van de elektrische aandrijflijn en dat is in de Europese richtlijn nog niet zo. Voorlopig lijkt de Nederlandse apk niet te gaan veranderen, maar over vijf jaar wordt het dus sowieso anders.

Lees meer over elektrisch rijden.