©Unsplash

©Unsplash

Nieuw in ons zonnestelsel: dwergplaneet 2017 OF201

PRAAT MEE!

Hij is natuurlijk niet helemaal nieuw, maar wel nieuw ontdekt door ons, aardbewoners: 2017 OF201. Het is een dwergplaneet die zich ver achter Pluto bevindt. De ontdekking is veelbetekenend, want het duidt erop dat er waarschijnlijk geen negende planeet is in ons zonnestelsel.

Dwergplaneet klinkt alsof het een mini-aarde is: dat valt mee. Het gaat eigenlijk om een uit de kluiten gewassen steen. Hij heeft een diameter van 700 kilometer en is daarmee net groot genoeg om dwergplaneet genoemd te worden. Ter vergelijking: de diameter van de aarde is 13.000 kilometer. Zijn locatie en kleine verschijning zorgen ervoor dat hij een stuk langer de tijd nodig heeft om een volledig rondje om de zon te gaan. Onze planeet doet daar  een jaar over, 2017 OF201 heeft er 25.000 jaar voor nodig.

Dwergplaneet 2017 OF201

Hij zweeft op het randje van ons zonnestelsel. De Internationale Astronomische Unie zegt dat de planeet maar 1 procent van de tijd dichtbij genoeg is om hem te zien, waardoor hij erg laat is ontdekt. Het betekent ook dat er misschien wel meer 2017 OF201-achtige dwergplaneten zijn die om de zon heen draaien. Hoe ver we ook kunnen kijken met onze apparatuur, niet alle hemellichamen zijn altijd zichtbaar. 

De ontdekking werd gedaan door Sihao Cheng, Martin A. en Helen Chooljian van het institute for Advanced Study’s School of Natural Sciences. Er is nog iets dat speelt bij deze ontdekking, namelijk dat er waarschijnlijk geen negende planeet is. Er werd lang gedroomd van nog een planeet in ons zonnestelsel, maar de zwaartekracht van deze pas ontdekte dwergplaneet wijst erop dat er niet zoveel verstoring is als je zou verwachten als er een negende planeet in de buurt was.

Bijna-botsing met een planeet

De dwergplaneet heeft waarschijnlijk een nogal vreemde historie als het gaat om de zwaartekrachtinvloeden waarmee hij te maken heeft gehad. Mogelijk heeft hij wel eens een bijna-botsing met een grote planeet gehad, waardoor zijn baan is geworden wat hij nu is. Mogelijk is hij in eerste instantie uitgespuugd door de Oortwolk, de verste regio in ons zonnestelsel waar veel kometen te vinden zijn. 

Meer over de ruimte en download de Bright-app.