©Unsplash

©Unsplash

Elon Musks breinchipbedrijf Neuralink krijgt een concurrent

PRAAT MEE!

Neuralink krijgt een concurrent in de vorm van Starfish Neuroscience. Elon Musks bedrijf Neuralink heeft zijn breinchip vorig jaar succesvol geïmplanteerd en zo kan een verlamd persoon een computer aansturen met alleen zijn gedachten. Nu wil Gabe Newell, bekend als ceo van gamebedrijf Valve, ook succes behalen op het gebied van breinchips. Hij verwacht dit jaar met zijn eerste Starfish-brein-apparaat te komen.

Het grootste verschil met Neuralink is dat de startup van Newell heil ziet in niet een chip, maar een klein netwerk van implantaten in het brein. Het is niet vreemd dat Gabe Newell zich hiermee bezighoudt: vanuit Valve is het al meer dan tien jaar bezig met de psychologie van gamers en hoe ze reageren op wat er in hun game-avontuur gebeurt. Breincomputerinterfaces, oorlelmonitoren, er is door de jaren heen al veel geopperd door het bedrijf. Nu lijkt dat ook wat meer handen en voeten te krijgen.

Starfish Neuroscience

In 2019 is Newell begonnen met zijn startup Starfish Neuroscience en dat is zes jaar later klaar voor het lanceren van zijn eerste breinchip. In een blog schrijft het: “Bestaande benaderingen van interfacing met de hersenen richten zich voornamelijk op interactie met één hersengebied (bijvoorbeeld diepe hersenstimulatie voor de ziekte van Parkinson). Er is echter steeds meer bewijs dat er bij een aantal neurologische aandoeningen sprake is van disfunctie op circuitniveau, waarbij de interacties tussen hersengebieden mogelijk niet goed geregeld zijn.”

Het bedrijf denkt dat je betere oplossingen kunt bieden voor deze stoornissen als de chips kunnen lezen en schrijven naar meerdere verbonden delen van de hersenen tegelijk. Ze bestaan nog niet, mede omdat ze met grote uitdagingen gepaard gaan: er is meer stroom voor nodig, meer communicatiebandbreedte en je hebt fysiek dus meerdere kwetsbare plekken in je brein. Echter denkt Starfish dat het dit wel mogelijk kan maken en dat het meer precisie kan bereiken dan met wat er nu bestaat.

Hulp bij Parkinson

Het wil de implantaten onder andere kleiner maken om de chirurgische belasting te verminderen. Hierdoor is er ook minder stroom nodig en kan het apparaat eenvoudig via draadloze stroomtransmissie werken, stelt Starfish. De chips worden later in 2025 verwacht en het bedrijf zoekt naar organisaties die denken dat de chip voor nieuwe mogelijkheden kan zorgen. Mogelijk zoekt het ook naar partners om bijvoorbeeld draadloos energie te leveren. 

De chip zou maar 1,1 mW aan energieconsumptie hebben en is maar 2 x 4 millimeter groot. Die van Neuralink verbruikt 6 mW en is 23 millimeter lang en 8 millimeter dik. Meerdere kleine chips kunnen samen hulp bieden bij bijvoorbeeld mensen met Parkinson, denkt de startup. Daarnaast zou het bedrijf ook denken aan een heel andere tak van sport, namelijk het maken van een apparaat waarmee tumoren kunnen worden bestreden met hitte. Ook zou het bezig zijn met een apparaat voor magnetische stimulatie dat het brein kan lezen om bijvoorbeeld mensen die bipolair of depressief zijn te ondersteunen.

Lees meer over het brein.