©Rheinmetall

©Rheinmetall

Nooit meer struikelen over laadkabels dankzij deze laadpaal in de stoeprand

PRAAT MEE!

Struikelen over loshangende laadkabels of botsen tegen een laadpaal is straks voorbij dankzij een Duitse uitvinding: een laadpaal die volledig is geïntegreerd in de stoeprand. Na een jaar testen is de Curb Charger klaar voor het grote publiek.

Je elektrische auto opladen aan een laadpaal zou zomaar eens verleden tijd kunnen zijn. Tenminste, als het aan de bedenkers van de Curb Charger ligt. De laadpaal is verwerkt in de stoeprand. De uitvinding is letterlijk en figuurlijk van Duitse bodem en wordt sinds vorig jaar door de grote fabrikant Rheinmetall getest in de straten van Keulen.

De resultaten zijn inmiddels binnen en ze zijn overtuigend: ruim 2800 succesvolle laadsessies, gemiddeld meer dan twee per dag per laadpunt, en een technische beschikbaarheid van meer dan 99 procent. De vier laadpunten zijn inmiddels in reguliere werking genomen.

Wat is eigenlijk het probleem?

Je zou je kunnen afvragen of laadpalen wel echt zo’n probleem zijn. Volgens Christoph Müller, CEO van Rheinmetalls Power Systems-divisie, wel: "Geen hinderlijke paaltjes, geen inbreuk op het voetpad, en geen concessies aan veiligheid of esthetiek." De stoeprandlader zou bovendien ruimtebesparend, robuust en drempelloos zijn — en volledig geïntegreerd in het bestaande straatbeeld.

Met andere woorden: Müller vindt traditionele laadpalen niet mooi, en ook niet handig. En eerlijk is eerlijk: hij heeft ergens ook wel een punt. En de cijfers zijn ook veelzeggend: In totaal werd er meer dan 50 MWh aan stroom geladen — gemiddeld zo’n 19 kWh per sessie, goed voor een actieradius van ongeveer 120 kilometer.

Positieve ervaringen

Tussen augustus 2024 en maart 2025 deelden honderd gebruikers hun ervaringen over de stoeprandlader. Het gemiddelde rapportcijfer: een 4,38 op 5. De nabijheid, eenvoud en toegankelijkheid van de laadpunten werden het vaakst genoemd als pluspunten. Opvallend genoeg waren vooral senioren erg enthousiast over deze oplossing.

Het grootste minpunt? De zichtbaarheid. Niet zo gek, want het systeem valt minder op dan een traditionele laadpaal — en dat is ook precies de bedoeling. Toch ligt de oplossing al in het verschiet: betere markeringen en integratie in navigatiesystemen en laadapps moeten dat nadeel ondervangen.

Goedkoper om te installeren

Het systeem kreeg inmiddels ook enkele upgrades. Zo zorgt een verbeterde afvoer van vuil en geoptimaliseerde verlichting rond de laadcontacten voor nog betere toegankelijkheid — ook in minder ideale omstandigheden.

Ook voor exploitanten is er goed nieuws. De installatie- en onderhoudskosten liggen lager dan bij traditionele systemen, en er bestaat de mogelijkheid om zogeheten ‘holle stoepranden’ vooraf te plaatsen. Die kunnen later eenvoudig worden voorzien van een laadmodule, zodra de vraag toeneemt.

Serieproduct

Na het succesvolle pilotproject is de laadstoeprand nu officieel als serieproduct beschikbaar. Rheinmetall presenteerde de Curb Charger op de internationale e-mobiliteitsbeurs Power2Drive in München. Bezoekers en vertegenwoordigers van gemeenten konden de innovatieve laadoplossing daar zelf in actie zien. Wat consumenten er straks voor gaan betalen, is nog niet bekend.

Meer nieuws over elektrisch rijden en mis niets met onze Bright-app.