©Liu

Deze techniek leest letters zo klein als een sesamzaadje op 1,4 kilometer afstand
Chinese onderzoekers zijn erin geslaagd tekst ter grootte van een sesamzaadje te lezen over een afstand van meer dan een kilometer. Je zou denken dat daar een gigantische lens bij kwam kijken, maar niets is minder waar.
Eerder dit jaar schreven we al over een nieuwe Chinese spionagecamera die een mier zou kunnen zien vanuit de ruimte. Dat systeem kon details waarnemen van slechts twee millimeter groot, terwijl de camera zich op meer dan 100 kilometer afstand bevond. Nu is een ander team van onderzoekers erin geslaagd om een vergelijkbaar experiment op aarde uit te voeren – over een afstand van precies 1,36 kilometer.
De 'camera', of beter gezegd: een batterij aan lasers, wist hierbij tekst te ontcijferen ter grootte van een sesamzaadje. De resultaten van dit onderzoek verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Physical Review Letters.
Is dit voor spionage?
Wie nu meteen denkt aan spionagepraktijken, moeten we enigszins teleurstellen. Volgens de onderzoekers is de techniek vooral bedoeld voor toepassingen zoals het bestuderen van wilde dieren, oude wandschilderingen of andere details op plekken waar mensen moeilijk kunnen of willen komen. Dat gezegd hebbende, zullen overheden ongetwijfeld meelezen met een ander scenario in gedachten. In dat geval is die associatie met spionage misschien toch niet geheel onterecht.
Hoe werkt het?
In plaats van een haarscherp beeld te vormen, analyseren de onderzoekers hoe licht zich gedraagt nadat het weerkaatst van een oppervlak, met behulp van een laserstraal. Deze methode heet active intensity interferometry. Acht infraroodlasers verlichten het doelwit, terwijl twee telescopen – op afstand van elkaar – het teruggekaatste licht opvangen.
Door de subtiele variaties in de lichtsignalen te combineren, kunnen details alsnog worden gereconstrueerd. Met behulp van algoritmes werden de patronen geanalyseerd en de fijne oppervlaktestructuur hersteld – inclusief piepkleine letters van slechts drie millimeter groot.
Nauwkeurige uitlijning
De onderzoekers zien veel potentie in de lasertechniek voor haarscherpe beeldvorming, maar erkennen dat er nog de nodige obstakels zijn. Zo vereist het systeem een uiterst nauwkeurige uitlijning van lasers en telescopen, én een onbelemmerd zicht op het doelwit dat bovendien actief verlicht moet zijn. Dat maakt de methode minder geschikt voor bijvoorbeeld militaire toepassingen.
Maar de vooruitgang staat niet stil: het team werkt inmiddels aan een betere aansturing van de lasers en zet AI in om de beeldreconstructie nog nauwkeuriger te maken.
Lees meer nieuws over wetenschap en mis niets met de Bright-app.