©Freepik

Kamerleden vrezen dit gevaar bij zonnepanelen en eisen maatregelen
Eind april werden Spanje en Portugal getroffen door grote stroomstoringen, met maatschappij ontwrichtende gevolgen. Tweede Kamerleden vrezen een soortgelijk scenario in Nederland, maar dan door de veiligheidsrisico's van Chinese omvormers voor zonnepanelen.
Amerikaanse experts meldden eerder deze maand dat er geheime apparatuur verstopt zit in Chinese omvormers voor zonnepanelen. Daarmee zou het elektriciteitsnet verstoord kunnen worden. En gezien de grote afhankelijkheid van Chinese omvormers binnen Europa - naar schatting is op het continent 200 gigawatt aan zonne-energie verbonden met Chinese omvormers - ziet de Tweede Kamerfractie van het CDA een bedreiging voor de nationale veiligheid in de Chinese apparatuur.
CDA-fractieleden, onder wie Henri Bontenbal, hebben daarom Kamervragen gesteld aan de ministers van Klimaat en Groene Groei en van Binnenlandse Zaken. De Kamerleden willen weten of de Nederlandse zonne-energiecapaciteit - en daarmee ook de omvormers - aangemerkt is als een van de essentiële zaken die de veiligheidsdiensten moeten beveiligen. Ook vragen ze of de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) maatregelen wil treffen naar aanleiding van de kwestie.
Maatregelen
Verder willen de Kamerleden weten hoeveel Chinese omvormers er momenteel geïnstalleerd zijn in Nederland, maar ook over hoe ver Nederland is met het invoeren van Europese richtlijnen voor het beschermen van de cruciale binnenlandse infrastructuur.
Tot slot hebben ze vragen gesteld over importmaatregelen binnen Europa, zoals het tegengaan van inkoop en gebruik van Chinese omvormers. In Litouwen is het bijvoorbeeld verboden om de omvormers te gebruiken in systemen met een energiecapaciteit van honderd kilowatt of meer.
De omvormer is een belangrijk onderdeel van een systeem met zonnepanelen, omdat het de opgewekte stroom omzet in bruikbare energie voor je huis.
Dreiging is al langer bekend
De mogelijke dreiging van Chinese omvormers in Nederland is al langere tijd bekend. In 2023 waarschuwde de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur al de apparatuur behoorlijk kwetsbaar is. Ze voldoen namelijk vaak niet aan de veiligheidsnormen, omdat ze makkelijk te hacken zijn en op afstand uitgeschakeld kunnen worden. Bovendien kunnen ze ingezet worden voor DDoS-aanvallen.
Ministers Hermans en Uitermark moeten in principe binnen drie weken antwoord geven op de Kamervragen, maar zij kunnen die termijn verdubbelen als er meer tijd nodig is.
Lees meer nieuws over zonne-energie en mis niets met onze Bright-app.